Αξιοσημείωτη υστέρηση στον αριθμό των τεστ για κορωνοϊό, παρουσιάζει η Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα, η αναλογία στη χώρα μας είναι 123.406 τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η συγκεκριμένη επίδοση στέλνει τη χώρα μας στην τρίτη θέση από το τέλος του σχετικού πίνακα, με τελευταίες την Πολωνία και τη Βουλγαρία

Τα στοιχεία, που προέρχονται από τη βάση "worldmeter" επιβεβαιώνονται - σε μεγάλο βαθμό - και από τα αντίστοιχα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Μέχρι σήμερα, έχουν διενεργηθεί 1.296.795 τεστ για κορωνοϊό ή 120.073 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Ενδιαφέρον είναι ότι χώρες, όπως το Λουξεμβούργο, έχουν υποβάλει σε εξετάσεις για κορωνοϊό ολόκληρο τον πληθυσμό τους και σε δεύτερη εξέταση το 30%! Πολύ ψηλά στην κατάταξη βρίσκεται η Κύπρος, η οποία έχει αναλογικά πραγματοποιήσει υπερδιπλάσια τεστ από την Ελλάδα.

Την επάρκεια του μηχανισμού εξετάσεων για τον κορωνοϊό, αμφισβήτησε σήμερα και ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η στρατηγική των τεστ δεν είναι αρκετη ή ειναι διαφορετική:

"Μπορεί να κάνουμε πολλά τεστ γενικά, αλλά η κατανομή τους ίσως δεν ειναι η σωστότερη. Ισως καταναλώνουμε πολλά τεστ στα συνορα ή σε άλλες στοχευμένες στρατηγικές, με μικρή τελικά απόδοση στην ταυτοποίηση κρουσμάτων. Αυτό μάς κάνει πιο "τυφλούς" σε μη διαπιστωμένα κρούσματα", αναφέρει ο κ. Δερμιτζάκης, προτείνοντας τα εξής:.

"Χρειάζεται, έστω και τώρα, μία εθνική στρατηγική για τα τεστ, ώστε να είναι αποδοτικά και να εξασφαλίζεται και η ποιότητα, αλλά και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, όποτε και όπως αυτές είναι διαθέσιμες".

 Τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού

ECDC

Για το ίδιο θέμα, οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ειδικών Λοιμώξεων (ECDC) αναδεικνύουν τα τεστ ως ένα από τα βασικά μέτρα στο πλαίσιο της προετοιμασίες για ένα σενάριο ευρείας μετάδοσης του ιού.

Οι επιστήμονες του ECDC υπογραμμίζουν πως οι στρατηγικές των τεστ έχουν εξελιχθεί κατά τη διάρκεια της επιδημίας και πρέπει τώρα να διενεργούνται σε ευρύτερη κλίμακα στην κοινότητα, για την πρόληψη της νοσοκομειακής μετάδοσης, την ταχεία αναγνώριση και περιορισμό των εστιών μετάδοσης και στον εντοπισμό μολυσματικών περιπτώσεων για αποτροπή περαιτέρω μετάδοσης.

Η εύκολη πρόσβαση στα τεστ θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, όπως η ανίχνευση των επαφών και η απομόνωση των φορέων του ιού.

Ημερήσια τεστ στην Ελλάδα

Δυναμικότητα

Όπως φαίνεται από τον πιο πάνω πίνακα, η ημερήσια δυναμικότητα σε τεστ για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα βρίσκεται σε περιοχή κοντά ή κάτω από τα 10.000.

Τις τελευταίες 15 μέρες, έχουν διενεργηθεί συνολικά 163.728 τεστ, από τα οποία προκύπτει μέσος όρος 10.917 τεστ ανά ημέρα.

Στις εκθέσεις του Παρατηρητηρίου για την CoViD-19 γίνεται τακτικά λόγος για αυξημένο αριθμό εξετάσεων, ο οποίος δεν προκύπτει, πάντως, από την ανάγνωση των επίσημων στοιχείων...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου