Νέα έρευνα του University of Virginia, αποκαλύπτει πώς γενετικές διαφορές στο λίπος αντρών και γυναικών επηρεάζουν τις νόσους που είναι πιθανό να εμφανίσει το κάθε φύλο.

Ερευνητές εντόπισαν ότι διαφορές στην αποθήκευση και στον σχηματισμό λίπους σε άντρες  και γυναίκες επηρεάζουν ισχυρά τη δραστηριότητα 162 γονιδίων που βρίσκονται στο λιπώδη ιστό. Επιπλέον, 13 από τα γονίδια έχουν ποικιλομορφίες με διαφορετική επίδραση σε άντρες και γυναίκες.

Ορισμένα από τα γονίδια που εντοπίστηκαν έχουν ήδη συνδεθεί με παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιαγγειακή νόσος. Τα ευρήματα συμβάλλουν στην εξήγηση των διαφορετικών παραγόντων κινδύνου σε άντρες και γυναίκες.

Οι ερευνητές σημείωσαν, ότι η παχυσαρκία συνδέεται με παράγοντες κινδύνου για την υγεία, και το πώς άντρες και γυναίκες αποθηκεύουν επιπλέον θερμίδες ως λίπος κάνει τη διαφορά όσον αφορά την ευαλωτότητα σε συνήθεις νόσους.

Ανακάλυψαν ομάδα γονιδίων που είναι διαφορετικά στην ποσότητα  μεταξύ αντρών και γυναικών.

Οι ερευνητές εντόπισαν 6 γονίδια που επηρέαζαν ιδιαίτερα, όσον αφορά τη δραστηριότητα του λιπώδους ιστού.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ευρήματα θα είναι ωφέλιμα για την ανεύρεση φαρμάκων. Οι άντρες έχουν μεγαλύτερη τάση για καρδιαγγειακές νόσους και οι γυναίκες για παχυσαρκία. Τα γονίδια που εντόπισαν θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ένταση αυτών των νόσων και στο πώς ανταποκρίνονται άντρες και γυναίκες στην αγωγή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Genome Research.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας