Όταν η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) κήρυξε το lockdown στις αρχές Μαρτίου 2020, όλα άλλαξαν για τους ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από τη μια μέρα στην άλλη δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου πελάτες, και όταν έρχονταν να  ψωνίοσουν με κάθε επιφύλαξη, αγόραζαν  μόνο τα είδη πρώτης ανάγκης.

Στα φαρμακεία, τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά. Παρόλο που επηρεάστηκαν από την μείωση της πελατείας, ταυτόχρονα το θέμα της υγείας μεταφέρθηκε στο κοινό, έτσι ώστε ορισμένα προιόντα έφτασαν να έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ.

Η πανδημία του κορωνοϊού σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε γερμανικά φαρμακεία, έχει επηρεάσει περισσότερο τα φαρμακεία στα εμπορικά κέντρα.

Ο καλύτερος τρόπος για να βγουν  από την κρίση αυτά τα φαρμακεία είναι οι πελάτες να μπορούν να προ-παραγγείλουν φάρμακα στο διαδίκτυο και να τα φαρμακεία να τα παραδώσουν. Τέτοιοι τρόποι μάρκετινγκ ονομάζονται Click & Collect ή Click & Delivery.

Πλεονέκτημα από το σύστημα παραγγελιών μέσω εφαρμογής 

Γερμανοί φαρμακοποιοί ανέφεραν ότι από την αρχή της κρίσης, το σύστημα παραγγελιών μέσω εφαρμογών ήταν εκείνο που χρησιμοποιώντας το ενεργά οι πελάτες τους  βοήθησε σημαντικά στην αγοραστική και καταναλωτική ισχύ.

Η ενίσχυση του συστήματος παραγγελιών, από την άλλη, βοήθησε πολλούς φαρμακοποιούς να οργανώσουν σωστά την δουλειά τους τουλάχιστον κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown.

H πανδημία είχε μεγάλη μαθησιακή επίδραση στους φαρμακοποιούς.  Είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει κάτι πλέον χωρίς ένα οργανωμένο σύστημα παραγγελίας, αναφέρουν γερμανοί φαρμακοποιοί, λέγοντας  θα πρέπει να επενδύσουν και να αποκτήσουν γνώσεις ώστε τα μικρά κυρίως φαρμακεία να μπορέσουν ανανταπεξέλθουν απέναντι στις παραγγελίες των μεγάλων αλυσίδων φαρμακείων.

Μια εύχρηστη εφαρμογή και μια καλά συντονισμένη υπηρεσία παράδοσης έχουν σημαντικό πλεονέκτημα, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τα φαρμακεία, όπως λένε πάντως ειδικοί,  πρέπει να είναι προετοιμασμένα για το γεγονός ότι ορισμένες κατηγορίες προϊόντων έχουν λιγότερη ζήτηση και οι γερμανοί πολίτες επικεντρώνονται περισσότερο σε προϊόντα που αφορούν την πρόληψη της υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό