Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ ποσοτικοποίησε τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στη διαθεσιμότητα κοινωνικής υποστήριξης, διαπιστώνοντας ότι η κρίση επηρεάζει την ψυχική ευεξία των ανθρώπων που φροντίζουν άτομα με άνοια.

Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, πάνω από 850.000 άνθρωποι ζουν σήμερα με άνοια, με τους φροντιστές να παρέχουν περίπου 13 δισ. λίρες μη αμειβόμενης περίθαλψης ετησίως. Την ίδια στιγμή, η πρόσβαση σε υπηρεσίες ζωτικής υποστήριξης έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 , προκαλώντας χαμηλότερη ευεξία και αυξημένο άγχος σε άτομα που ζουν με άνοια.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές ζητούν τώρα πιο πρακτική και ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα που ζουν με άνοια και στους φροντιστές τους κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων περιορισμών στη δημόσια υγεία.

Η επίδραση της COVID-19 σε ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους

Οι μη αμειβόμενοι φροντιστές ανέφεραν επίσης ότι έπρεπε να βρουν αυξημένες ώρες φροντίδας ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των υπηρεσιών υποστήριξης, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με το πότε θα ανοίξουν ξανά αυτές οι υπηρεσίες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Clarissa Giebel, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ , δήλωσε: «Η έρευνά μας υπογραμμίζει τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις που έχει το κλείσιμο υπηρεσιών στη ζωή εκείνων που πλήττονται από άνοια.

Η πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης, όπως τα κέντρα ημέρας, είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία εκείνων που νοιάζονται για άτομα με άνοια. Το lockdown σήμαινε ότι αυτές οι ευκαιρίες καταργήθηκαν ξαφνικά, αφήνοντας πολλούς φροντιστές που παρέχουν 24ωρη φροντίδα να αγωνίζονται να προσαρμοστούν.

Δεδομένου ότι η πανδημία θα παραμείνει, συνιστούμε στους υπεύθυνους τη χάραξη πολιτικής  για να βελτιώσουν την προσφορά και να ενισχύσουν την προσβασιμότητα στην περίθαλψη υποστηρίζοντας τα ευάλωτα άτομα που ανήκουν σε ομάδες με υψηλές ανάγκες . "

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Στρατηγικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ Covid-19 και υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Συνεργασίας Εφαρμοσμένης Έρευνας για την Υγεία στη Βόρεια Δυτική Ακτή, ενώ οι ερευνητές συνεργάστηκαν με το UCLAN, το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ και το UCL.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας