Σημαντικές πληροφορίες παρείχε στο Ενημερωτικό δελτίο Υγεία - ΕΕ, ο Stefan Schreck, προϊστάμενος της μονάδας για την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη των ασθενειών, τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου). 

Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν, τόνισε,  ότι οι κίνδυνοι καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων προσβολής από τη νόσο COVID-19.

Υπογράμμισε ότι  η πανδημία δημιούργησε  πρόσθετες προκλήσεις για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς οι εν λόγω ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να ασθενήσουν σοβαρά εάν μολυνθούν από τον κορωνοϊό.

Η τρέχουσα κατάσταση, είπε, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των καρδιοπαθών, να αποφεύγουν τα νοσοκομεία και τους γιατρούς φοβούμενοι ότι θα κολλήσουν τον ιό. Πολλοί ασθενείς έχασαν ή ανέβαλαν τα τακτικά ραντεβού, τις εξετάσεις, τις παρακολουθήσεις ή ακόμη και τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Η πανδημία κατέστησε επίσης δυσκολότερο για ορισμένους ανθρώπους να είναι σωματικά δραστήριοι, είτε επειδή ήταν πραγματικά περιορισμένοι κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού είτε επειδή είχαν μειωμένη πρόσβαση σε χώρους όπου θα μπορούσαν να περπατήσουν, να τρέξουν ή να αθληθούν.

Το άγχος που προκαλεί η πανδημία μπορεί επίσης να επηρεάσει την καρδιακή υγεία και να ωθήσει τους ανθρώπους να καπνίζουν, να τρώνε περισσότερο λόγω άγχους, να πίνουν υπερβολικά και να κάνουν άλλες κακές επιλογές.

Ο Stefan Schreck  ανέφερε πως οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος, αποτελούν σημαντικές αιτίες αναπηρίας, κακής υγείας, συνταξιοδότησης συνδεόμενης με την υγεία και πρόωρων θανάτων στην ΕΕ, με αποτέλεσμα σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, περίπου 550 000 άτομα ενεργούς ηλικίας πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο στην ΕΕ από μη μεταδοτικές ασθένειες.

Οι ασθένειες αυτές συνιστούν τη βασική αιτία θνησιμότητας στην ΕΕ και, ως εκ τούτου, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης καθώς κοστίζουν στις οικονομίες της ΕΕ 115 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι αριθμοί αυτοί είναι μάλλον δεινοί, αλλά υπάρχει ένας υπολογισμός που δίνει μεγάλη ελπίδα και καθοδηγεί το έργο της ΕΕ, ήτοι ότι έως και το 80 % των μη μεταδοτικών ασθενειών μπορεί να προληφθεί μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής, είπε ο Stefan Schreck.

Καταλήγοντας, πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να στηρίζει τις προσπάθειες των χωρών της ΕΕ να επιτύχουν τους εννέα προαιρετικούς στόχους των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μέχρι το 2025, καθώς και τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 3.4, ο οποίος συνίσταται στη μείωση των πρόωρων θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες κατά ένα τρίτο και στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ευεξίας μέχρι το 2030.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο