Η Κομισιόν  ενέκρινε προχθές τρίτη σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Janssen Pharmaceutica NV, μία από τις φαρμακευτικές εταιρείες Janssen της Johnson & Johnson.

Η σύμβαση θα επιτρέψει στα κράτη μέλη, αμέσως μόλις αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της COVID-19, να αγοράσουν εμβόλια για 200 εκατ. άτομα. Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αγοράσουν εμβόλια για επιπλέον 200 εκατ.άτομα.

Τα κράτη - μέλη θα μπορούν επίσης να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου ή μεσαίου εισοδήματος ή να τα ανακατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Κομισιόν  έχει ήδη υπογράψει σύμβαση με την AstraZeneca και με την Sanofi-GSK και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία διερευνητικές συνομιλίες με τις εταιρείες CureVac, BioNTech-Pfizer και Moderna.

Το εμβόλιο

 Το υποψήφιο εμβόλιο της Janssen κατά της COVID-19 αξιοποιεί την τεχνολογική πλατφόρμα AdVac ®, η οποία χρησιμοποιήθηκε επίσης για την ανάπτυξη και την παρασκευή του πρόσφατα εγκριθέντος εμβολίου της Janssen κατά του ιού Έμπολα, καθώς και των υποψήφιων εμβολίων κατά των ιών Zika, RSV και HIV. Το υποψήφιο εμβόλιο βρίσκεται ήδη στη φάση III των κλινικών δοκιμών.

Η απόφαση της Κομισιόν να υποστηρίξει το εμβόλιο αυτό βασίζεται σε έγκυρη επιστημονική αξιολόγηση, στην τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, στην εμπειρία της εταιρείας στην ανάπτυξη εμβολίων, καθώς και στην παραγωγική της ικανότητα που της επιτρέπει να προμηθεύσει το σύνολο της ΕΕ.

Ιστορικό

Στις 17 Ιουνίου η Κομισιόν παρουσίασε ευρωπαϊκή στρατηγική για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παρασκευής και της διανομής αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων κατά της COVID-19. Ως αντάλλαγμα για το δικαίωμα αγοράς συγκεκριμένου αριθμού δόσεων εμβολίου σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, η Κοομισιόν χρηματοδοτεί μέρος του αρχικού κόστους που βαρύνει τους παρασκευαστές εμβολίων με τη μορφή συμφωνιών προαγοράς. Η παρεχόμενη χρηματοδότηση θεωρείται προκαταβολή για τα εμβόλια που θα αγοραστούν πράγματι από τα κράτη - μέλη.

Προμήθεια του φαρμάκου Veklury

H Κομισιόν υπέγραψε σύμβαση-πλαίσιο κοινής προμήθειας με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead για την προμήθεια ποσότητας του φαρμάκου Veklury, της εμπορικής ονομασίας της ρεμδεσιβίρης, επαρκούς για έως και 500.000 θεραπευτικές αγωγές, καθώς και για τη δυνατότητα αύξησης της προμήθειας πέραν των 500.000 θεραπευτικών αγωγών.

Στη σύμβαση κοινής προμήθειας συμμετέχουν 36 υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της ΕΕ, των χωρών του ΕΟΧ, του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και έξι υποψήφιων και δυνάμει υποψήφιων χωρών (Αλβανία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Μαυροβούνιο, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο* και Βοσνία-Ερζεγοβίνη). Όλες οι συμμετέχουσες χώρες μπορούν τώρα να υποβάλουν τις παραγγελίες τους για να προμηθευτούν απευθείας Veklury.

Το Veklury είναι επί του παρόντος το μόνο φάρμακο με άδεια κυκλοφορίας υπό όρους στην ΕΕ για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 που χρειάζονται παροχή οξυγόνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα