"Είμαστε ακόμη σε κινούμενη άμμο. Θα έχουμε πολλές κρίσεις". Με τα λόγια αυτά περιέγραψε τη στενή σχέση της κρίσης με τον κορωνοϊό με την Οικονομία, ο Παναγιώτης Λαργκόβας, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών και πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Μιλώντας την Παρασκευή στο διαδικτυακό συνέδριο Evidence Based Healthcare Online Conference "The Covid-19 Case" ο κ. Λιαργκόβας ανέφερε ότι η πανδημία μας βρήκε σε μια στιγμή που η οικονομία είχε πάρει ανοδική τροχιά και άλλαξε άρδην τα πράγματα.

Εκτίμησε, ωστόσο, πως η Οικονομία έχει μείνει όρθια, λέγοντας πως αυτό αποδεικνύεται από πολλές μετρήσεις και με τη σύγκριση με άλλες χώρες. Την ίδια ώρα, σώθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Παραδέχτηκε ότι υπήρξαν πληγές, αλλά η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν έχει κλείσει, ενώ απέδωσαν τα πακέτα στήριξης της κυβέρνησης. Το ΕΣΥ ανταποκρίθηκε και δεν υπήρξαν προβλήματα, όπως στην Ιταλία. Οι υποδομές λειτούργησαν, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρώτο κύμα.

Ο καθηγητής υποστήριξε πως, σε αυτή τη φάση, είμαστε ακόμη σε κινούμενη άμμο, καθώς δεν ξέρουμε τι έκβαση θα έχει η πανδημία. Όπως είπε, όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα βγει το εμβόλιο, αλλά και πότε θα εισρεύσουν τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε σχέση με την επόμενη μέρα, υπογράμμισε πως υπάρχει μια καλή προετοιμασία, αλλά η έκβαση θα εξαρτηθεί και το κατά πόσον η δημόσια διοίκηση να διοχετεύσει αυτούς τους πόρους στην Οικονομία.

Lockdown

Αναφερόμενος στις εξελίξεις, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ένα lockdown διάρκειας έως 2 εβδομάδων ενδέχεται, τελικά, να μην επηρεάσει δυσμενώς την οικονομία και πως θα έχει ένα κόστος που θα είναι διαχειρίσιμο.

"Σε ο,τι αφορά το αύριο, αυτό που πρέπει να δούμε είναι να κάνουμε πιο ανθεκτικό το παραγωγικό μας μοντέλο", είπε, για να σημειώσει:

"Μιλάμε για το σχέδιο Πισσαρίδη που πρέπει να μπορεί να απορροφά τις επιπτώσεις μιας διαταραχής και να ανακάμπτει γρήγορα και να αντέχει στις κρίσεις που θα έχουμε στο μέλλον αρκετές. Σήμερα, έχουμε την πανδημία, αύριο μπορεί κάποια κρίση γεωπολιτική ή μια κρίση λόγω κλιματικής αλλαγής. Επομένως, χρειάζεται ένα ανθεκτικό μοντέλο που θα συνδέεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA