Νομίζετε μάλλον ότι ο σκύλος σας κοιτά με αγάπη το πρόσωπό σας αλλά νέα έρευνα υποδεικνύει ότι δεν είναι έτσι.

Ερευνητές από την Ουγγαρία αναφέρουν ότι ο εγκέφαλος των σκύλων μπορεί ενδεχομένως να μην επεξεργάζεται τα πρόσωπα με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ο εγκέφαλος των ανθρώπων.

Τα πρόσωπα είναι πολύ σημαντικό μέρος της επικοινωνίας στους ανθρώπους και περιοχές στον ανθρώπινο εγκέφαλο ενεργοποιούνται ειδικά από πρόσωπα.

Η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι οι σκύλοι δεν έχουν συγκεκριμένες  περιοχές για τα πρόσωπα στον εγκέφαλό τους.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τη Nóra Bunford του Eötvös Loránd University στη Βουδαπέστη, χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να συγκρίνουν την εγκεφαλική δραστηριότητα 30 ανθρώπων και 20 σκύλων (κατοικίδιων) καθώς παρακολουθούσαν σύντομα videos ανθρώπων και σκύλων.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει προτίμηση στα πρόσωπα.

Ορισμένες οπτικές περιοχές ανθρώπινων εγκεφάλων έδειξαν μεγαλύτερη δραστηριότητα ως ανταπόκριση σε ένα πρόσωπο σε σχέση με το πίσω μέρος του κεφαλιού κάποιου ανθρώπου.

Ορισμένες από αυτές τις εγκεφαλικές περιοχές, επίσης εμφάνισαν προτιμήσεις για το είδος, με αυξημένη δραστηριότητα όταν έβλεπαν άνθρωπο σε σύγκριση με σκύλο.

Αντίθετα, ο εγκέφαλος του σκύλου έδειξε προτίμησή μόνο για το είδος.

Υπήρχε μεγαλύτερη δραστηριότητα όταν έβλεπε σκύλο αντί για άνθρωπο και δεν υπήρχε διαφορά στην εγκεφαλική δραστηριότητα όταν οι σκύλοι έβλεπαν πρόσωπο σε σύγκριση με το αν έβλεπαν το πίσω μέρος του κεφαλιού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JNeurosci.

 

Πηγές:
JNeurosci.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη