Η υποχρέωση του πληθυσμού να φοράει προστατευτική μάσκα στους δημόσιους χώρους έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων COVID-19 τις πρώτες εβδομάδες στον Καναδά.

Αυτό αναφέρουν οικονομολόγοι σε δημοσίευμά τους στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (National Bureau of Economic Research (NBER Working Paper, 2020; 27891).

Χωρίς την προστατευτική μάσκα του στόματος - μύτης, θα υπήρχε ταχύτερη αύξηση των νέων λοιμώξεων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η καναδική κυβέρνηση έχει αφήσει σε 10 επαρχίες να αποφασίσουν για την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τον πληθυσμό. Εντός της επαρχίας του Οντάριο, η υποχρέωση της μάσκας εφαρμόστηκε σε 34 περιοχές σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Αυτό επέτρεψε στον οικονομολόγο Alexander Karaivanov του Πανεπιστημίου Simon Fraser στο Burnaby, κοντά στο Βανκούβερ, και τους συνεργάτες του να μελετήσουν τις επιπτώσεις της υποχρέωσης χρήσης μάσκας στην επιδημία.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την υποχρέωση χρήσης μάσκας  τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, υπήρξε μια μέση εβδομαδιαία μείωση των νεοδιαγνωσθέντων με covid-19  στις περιοχές του Οντάριο από 25 - 31%.

Στην ξεχωριστή ανάλυση των καναδικών επαρχιών, η μείωση ανήλθε μέχρι και 36 - 46%. Δεν έχουν βέβαια όλοι οι Καναδοί συμμορφωθεί με την εν λόγω υποχρέωση. Μια δημοσκοπική ανάλυση πάντως έδειξε ότι η υποχρέωση χρήσης μάσκας αύξησε το ποσοστό των ατόμων που τις φορούν κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες.

Μια προσομοίωση σε υπολογιστή έδειξε ότι η πρόωρη υποχρέωση μάσκας από τις αρχές Ιουλίου θα είχε μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων με  COVID-19 στον Καναδά κατά 25 - 40% στα μέσα Αυγούστου. Σε ολόκληρη τη χώρα, θα υπήρχαν 700 με 1.100 λιγότερα κρούσματα την εβδομάδα.

Η υποχρέωση χρήσης μάσκας δεν είχε βέβαια  ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με το lockdown. Οι αυστηροί περιορισμοί στις επιχειρήσεις και τις συναθροίσεις  (συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου, των εστιατορίων και των Bar) συνδέθηκαν με εβδομαδιαία πτώση της τάξης του 48 - 57% στις νέες μολύνσεις. Χωρίς την υποχρέωση μάσκας, ωστόσο, σύμφωνα με μια άλλη προσομοίωση υπολογιστή, θα αναμενόταν απότομη αύξηση των νέων λοιμώξεων (και ως εκ τούτου πιθανώς ένα νέο Lockdown).

Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα βρέθηκε τον Ιούνιο από μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Klaus Wälde από το Πανεπιστήμιο του Μάιντς. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομολόγου, οι μάσκες έχουν μειώσει τον ημερήσιο ρυθμό ανάπτυξης των αναφερόμενων λοιμώξεων κατά περίπου 40%.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024