Η βαριατρική εγχείρηση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας σε παχύσαρκους ανθρώπους με διαβήτη, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 20 ετών 1.4 εκατομμυρίων ανθρώπων περιλαμβανομένων περισσότερων των 10.000 που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση απώλειας βάρους. Περίπου τα τρία τέταρτα αυτών ήταν γυναίκες.

Άνθρωποι που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική εγχείρηση ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο στο πάγκρεας σε σχέση με αυτούς που δεν υποβλήθηκαν σε εγχείρηση (0.19% έναντι 0.32%).

Η Dr. Aslam Syed, του Health Network, στο Pittsburgh, δήλωσε ότι η παχυσαρκία και ο διαβήτης είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο στο πάγκρεας μέσω χρόνιας φλεγμονής, επιπλέον ορμονών και αυξητικών παραγόντων που απελευθερώνονται από το σωματικό  λίπος.

Η Syed εξήγησε ότι προηγουμένως είχε φανεί πως η βαριατρική εγχείρηση βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου σε ασθενείς με διαβήτη και η νέα έρευνα δείχνει ότι αυτή η εγχείρηση είναι βιώσιμος τρόπος για τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο στο πάγκρεας σε αυτή την ομάδα κινδύνου.

Η Syed δήλωσε ότι οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το ενδεχόμενο βαριατρικής εγχείρησης σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο για να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου και του βάρους του καρκίνου στο πάγκρεας.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο United European Gastroenterology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας