Η παρακολούθηση υψηλής ποιότητας προγραμμάτων με θέμα τη φύση, στην τηλεόραση, μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση των ανθρώπων, να μειώσει τα αρνητικά συναισθήματα και να συμβάλλει στην ανακούφιση από την πλήξη, που συνδέεται με την απομόνωση σε εσωτερικό χώρο.

Η έρευνα, επίσης έδειξε ότι η εμπειρία της φύσης μέσω εικονικής πραγματικότητας θα μπορούσε να έχει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη ενισχύοντας τα θετικά συναισθήματα και αυξάνοντας τη σύνδεση των ανθρώπων με τον φυσικό κόσμο.

Σε συνθήκες εργαστηρίου, ερευνητές του University of Exeter προκάλεσαν αισθήματα ανίας σε 96 ανθρώπους ζητώντας τους να παρακολουθήσουν video στο οποίο κάποιος περιέγραφε την δουλειά του σε μια εταιρεία εξοπλισμού   γραφείων.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είδαν σκηνές από κοράλια σε βυθό, στην τηλεόραση ή σε συσκευές εικονικής πραγματικότητας με 360o video, καθώς και σε συσκευές εικονικής πραγματικότητας  με διαδραστικά γραφικά.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι όλες οι μέθοδοι παρακολούθησης ελαχιστοποίησαν τα αρνητικά συνθήματα, όπως λύπη, καθώς και μείωσαν σημαντικά την ανία.

Ωστόσο, μόνο η εμπειρία διαδραστικής εικονικής πραγματικότητας οδήγησε σε θετικά συναισθήματα, όπως ευτυχία, και ισχυροποίησε το πόσο συνδεδεμένοι αισθάνονταν οι άνθρωποι με τη φύση.

Η Nicky Yeo, πιστεύει ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές εφαρμογές σε ανθρώπους που μένουν για μεγάλο διάστημα στο σπίτι.

Τα αποτελέσματα δείχνουν  ότι η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων με φύση μπορεί να βοηθήσει να ενισχυθεί η διάθεση των ανθρώπων και να καταπολεμηθεί η ανία- ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας και του εγκλεισμού.

Ο Dr. Mathew White, δήλωσε ότι η εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ενισχύουμε την ευεξία ανθρώπων που δεν μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση στη φύση- όπως όσοι νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε ιδρύματα. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να συμβάλλει σε πιο βαθιά σύνδεση με τη φύση σε ορισμένους πληθυσμούς- μηχανισμό που μπορεί να ενισχύσει περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον συμπεριφορές και να οδηγήσει ανθρώπους να προστατεύουν και να διατηρούν τη φύση στον πραγματικό κόσμο.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Psychology.

Πηγές:
Journal of Environmental Psychology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;