Η χαλάρωση στα μπράτσα είναι από τα πιο συχνά προβλήματα στο σώμα μιας γυναίκας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Γαλλίδες -που θεωρούνται από τις πιο κομψές γυναίκες του πλανήτη- μετά την ηλικία των 35 χρόνων αποφεύγουν να φορούν αμάνικα ρούχα… Πού οφείλεται, όμως, αυτή η χαλάρωση; Η ηλικία, η γενετική και οι διακυμάνσεις του βάρους είναι οι βασικές αιτίες. Με το πέρασμα των ετών, καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας χάνει σταδιακά την ελαστικότητά του και ενώ κάποτε ήταν σφιχτό και σφριγηλό, πλέον παρατηρούμε ότι αρχίζει να χαλαρώνει και να «κρεμάει», όσο και αν το γυμνάζουμε και όσα προϊόντα αδυνατίσματος και σύσφιξης και αν εφαρμόζουμε στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Πλαστικό Χειρουργό Απόστολο Γαϊτάνη MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής και της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAP οι λόγοι για την παρουσία της χαλάρωσης επιγραμματικά είναι οι εξής:

  • Γενετικοί Παράγοντες
  • Απώλεια κολλαγόνου και ελαστικότητας στο δέρμα μας
  • Ηλικία
  • Βαρύτητα
  • Διακυμάνσεις σωματικού βάρους

«Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας επιλέγουν αρχικά τη γυμναστική, για να διορθώσουν το πρόβλημα στην περιοχή των μπράτσων, όμως παρατηρούν ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν τα σφιχτά και τονωμένα μπράτσα που είχαν όταν ήταν νεότερες. Παρά την σκληρή δουλειά, οι δυνατοί μύες παραμένουν «κρυμμένοι» κάτω από στρώματα επίμονου και ανθεκτικού στην άσκηση λίπους και τη λύση μπορεί να τη δώσει μόνο η πλαστική χειρουργική», εξηγεί ο κ. Γαϊτάνης.

Και προσθέτει: «Η σύγχρονη τεχνική βραχιονοπλαστικής αποτελεί τη βέλτιστη λύση για τους ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από τη χαλάρωση στα μπράτσα, χωρίς, όμως, να έχουν μεγάλες ουλές. Η επέμβαση πραγματοποιείται με πραγματικά ελάχιστη ουλή στο δέρμα και έχει σημαντικά μειωμένο χρόνο αποθεραπείας».

Βραχιονοπλαστική με μικρή τομή στην περιοχή της μασχάλης

Η νέα εξελιγμένη βραχιονοπλαστική γίνεται σε συνδυασμό με λιποαναρρόφηση και η τομή βρίσκεται μόνο στην περιοχή της μασχάλης. Ο χειρουργός, δηλαδή, αποφεύγει την τομή κατά μήκος του αντιβραχίου. Αφαιρείται το περιττό λίπος και η περίσσια δέρματος και έτσι επιτυγχάνεται ανόρθωση, σύσφιξη και λεπτά μπράτσα.

Όπως υπογραμμίζει ο πλαστικός χειρουργός, όταν η χαλάρωση είναι σημαντική, η λιποαναρρόφηση δεν μπορεί να βοηθήσει από μόνη της και χρειάζεται να συνδυαστεί με αφαίρεση δέρματος. Η αφαίρεση μπορεί να γίνει με μικρή τομή, που κρύβεται στη μασχάλη. Η επούλωση γίνεται σε μία εβδομάδα και ο ασθενής φοράει έναν πιεστικό επίδεσμο για διάστημα δύο εβδομάδων.

Ποιοι είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για την επέμβαση

Κατάλληλοι υποψήφιοι για τη συγκεκριμένη επέμβαση είναι άνδρες και γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη χαλάρωση και με το περιττό λίπος στα μπράτσα τους.

Η βραχιονοπλαστική με μικρή τομή στην περιοχή της μασχάλης μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις μικρής, μέτριας ή και μεγάλης χαλάρωσης του δέρματος.

Στις περιπτώσεις που η χαλάρωση είναι πολύ μεγάλη, τότε χρειάζεται μεγαλύτερη τομή, συγκεκριμένα κατά μήκος του αντιβραχιόνιου.

Πλεονεκτήματα της επέμβασης

Σύμφωνα με τον κ. Απόστολο Γαϊτάνη, στα πλεονεκτήματα της εν λόγω χειρουργικής επέμβασης, συγκαταλέγονται τα εξής:

  1. Μικρή τομή στην κορυφή της μασχάλης
  2. Η τομή δεν είναι ορατή, καθώς κρύβεται στην περιοχή της μασχάλης
  3. Γρήγορη ανάρρωση
  4. Συνδυασμός με λιποαναρρόφηση

Γιατί η μείωση λίπους δεν αποτελεί από μόνη της λύση;

Παρόλο που η λιποαναρρόφηση είναι μία σωστή επιλογή ως προς τη μείωση του ανεπιθύμητου λίπους, δεν προσφέρει από μόνη της τη λύση, ώστε να σφίξουν παράλληλα και τα χέρια. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε μεγάλης ηλικίας ασθενείς ή σε όσους έχουν παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις στο βάρος τους. Όταν παρατηρείται παράλληλα απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος -γεγονός που σημαίνει ότι το δέρμα έχει χάσει την ικανότητά του να συρρικνώνεται- τότε χρειάζεται και η βραχιονοπλαστική.

«Η λιποαναρρόφηση, που γίνεται στα χέρια, που, ήδη, έχουν αρχίσει να «σακουλιάζουν», δεν θα διορθώσει την εικόνα τους. Όταν συνυπάρχουν περίσσεια λίπους και περίσσεια δέρματος, η λιποαναρρόφηση από μόνη της δεν είναι αρκετή, για να προσφέρει τη βελτιωμένη μορφή που επιθυμούν οι ασθενείς», τονίζει ο κ. Γαϊτάνης.

Τι χρειάζεται να προσέξει ο ασθενής μετά την επέμβαση;

Μετά το πέρας της επέμβασης, ο ασθενής μπορεί να γυρίσει στο σπίτι του, δεν χρειάζεται διανυκτέρευση στην κλινική. Επίσης μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες πολύ σύντομα. Χρειάζεται, όμως, να φορέσει για κάποιες μέρες έναν ελαστικό επίδεσμο και μπορεί να ξεκινήσει έντονη φυσική δραστηριότητα περίπου τρεις εβδομάδες μετά και με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού του. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά, με σταδιακά συνεχή βελτίωση για διάστημα έξι έως δώδεκα εβδομάδων, μετά το πέρας της θεραπείας.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
FAMAR: Νέες Επενδύσεις στο Κέντρο Διανομής στη Θήβα
Το παραλήρημα ασθενών μετά από έμφραγμα επιδεινώνει την έκβασή τους
Nέος Κώδικας Φαρμακευτικής Δεοντολογίας