H πανδημία του κορωνοϊού χτυπά τους ανθρώπους εκείνους που η υγεία τους oύτως ή άλλως βρίσκεται σε κίνδυνο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διεθνούς μελέτης υγείας Global Burden of Disease, που δημοσιεύθηκε στο Lancet. Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι, σύμφωνα με την μελέτη, το υπερβολικό βάρος, η υψηλή τιμή σακχάρου, η ελλιπής κίνηση, η επιβάρυνση από το αιωρούμενα σωματίδια καθώς και οι συνοδευτικές ασθένειες.

Ο Richard Horton, αρχισυντάκτης του Lancet, είπε ότι οι μη μεταδοτικές ασθένειες έπαιξαν σημαντικό ρόλο ώστε να έχουμε σήμερα περισσότερο από 1 εκατ. θανάτους από την Covid – 19. Διαμόρφωσαν επίσης και αποτύπωσαν περαιτέρω μετά το καταλάγιασμα της πανδημίας  την κατάσταση της Υγείας σε κάθε χώρα. "Μιας και καταπιανόμαστε με το ερώτημα, πως θα αναγεννήσουμε τα συστήματα Υγείας μετά την Covid – 19, η μελέτη αυτή προσφέρει ένα μέσο για το βάρος που επιφέρει η ασθένεια, προκειμένου να ορίσουμε στοχευμένα που υπάρχει μεγαλύτερη η ανάγκη", είπε ο Horton.

Αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού, η περιεκτική μελέτη συστήνει να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την καταπολέμηση τoυ συνδυασμού σε παγκόσμιο επίπεδο χρόνιων νοσημάτων, κοινωνικών ανισοτήτων, και Covid-19. Αυτό θα μπορούσε αφενός να εγγυηθεί πιο ανθεκτικά συστήματα Υγείας και πιο υγιείς ανθρώπους και αφετέρου να κάνει επίσης πιο ανθεκτικές τις χώρες κατά μελλοντικών κινδύνων από πανδημίες.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν 286 θανατηφόρα περιστατικά, 369 ασθένειες και τραυματισμούς όπως και 87 παράγοντες κινδύνου σε 204 χώρες και περιοχές. "Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μπορούν να αποφευχθούν και να αντιμετωπιστούν και η καταπολέμησή τους θα αποφέρει τεράστια κοινωνικά και οικονομικά πλεονεκτήματα", είπε ο επικεφαλής της μελέτης  Christopher Murray του University of Washington in Seattle. Συνολικά, η έρευνά της καθιστά σαφές ότι γίνονται πολύ λίγα σε όλο τον κόσμο για να προωθηθεί η πιο υγιής συμπεριφορά.

Πηγές:
Lancet

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα