Σε διαδικασία αξιολόγησης από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), βρίσκονται οι μάσκες χαλκού.

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή από τη διοίκηση του Οργανισμού, οι εμποτισμένες με οξείδιο του χαλκού ιατρικές μάσκες προσώπου είναι υπό αξιολόγηση από τον ΕΟΦ ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Ιατρικές μάσκες με χαλκό δεν έχουν γίνει αποδεκτές ως ιατροτεχνολογικά προϊόντα και δεν έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο του ΕΟΦ.

Ως εκ τούτου, και μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους από τον ΕΟΦ, δεν κυκλοφορούν νόμιμα στην ελληνική αγορά.

Στο θέμα είχαν αναφερθεί στην προηγούμενη ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης είχε σημειώσει ότι το θέμα θα συζητηθεί από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων:

"Θα πρέπει να είναι και ασφαλής, καθώς αντιμικροβιακή ουσία που θα είναι συνεχώς στο πρόσωπο θα πρέπει να είναι και ασφαλής. Αν και εφόσον υπάρχει ασφάλεια και υπάρχει και επάρκεια και είναι εντάξει κοστολογικά, θα το δούμε και στην επιτροπή και θα το προτείνουμε".

Διαδικασία

Ο κ. Κοντοζαμάνης είχε αναφέρει πως πρόκειται για ιατροτεχνολογικό προϊόν, για το οποίο υπάρχει μια διαδικασία, προκειμένου να πάρει τη σήμανση "CE", που της δίνει τη δυνατότητα να κυκλοφορήσει σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Εφόσον πληρούνται όλες αυτές οι προϋποθέσεις, γιατί υπάρχουν και ισχυρισμοί Υγείας σε ένα προϊόν όπως αυτό, και υπάρχει η σήμανση CE, τότε το προϊόν κυκλοφορεί στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας