Η προσωπικότητα των σκύλων αλλάζει καθώς μεγαλώνουν, αναφέρει νέα ευρωπαϊκή έρευνα.

Η Borbála Turcsán, του Eötvös Loránd University στη Βουδαπέστη, δήλωσε ότι αν και η προσωπικότητα του σκύλου είναι πολύ δημοφιλές θέμα στη βιβλιογραφία, υπάρχουν κενά σχετικά με τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα, καθώς και για τη δυναμική της εξέλιξης της προσωπικότητας.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την προσωπικότητα 217 border collies ηλικίας 6 μηνών έως 15 ετών.

Όπως δήλωσαν, η έρευνά τους έδειξε ότι η προσωπικότητα των σκύλων αλλάζει με την ηλικία και αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν άνισα κατά τη διάρκεια της ζωής.

Η δυναμική της αλλαγής φάνηκε να είναι συγκεκριμένη για κάθε χαρακτηριστικό προσωπικότητας,  δήλωσε η ερευνήτρια Zsofia Viranyi, του Clever Dog Lab στο Ernstbrunn, της Αυστρίας.

Για παράδειγμα, η προσήλωση και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων άλλαζαν πολύ τα πρώτα χρόνια ζωής.

Φάνηκε να αυξάνουν πολύ ως την ηλικία των 6 ετών- στη συνέχεια επιπλέον αλλαγές ήταν ελάχιστες. Αντίθετα, η περιέργεια για νέα αντικείμενα άρχισε να μειώνεται στην ηλικία περίπου των 3 ετών και η μείωση συνεχίστηκε μέχρι τα γεράματα.

Η δραστηριότητα-ανεξαρτησία των σκύλων επίσης μειώθηκε με την ηλικία αλλά η πιο σημαντική μείωση συνέβη από την εποχή που ήταν κουτάβι έως την εφηβεία (1 έως 2 ετών).

Δεν είχαν όλα τα χαρακτηριστικά εμφανείς αλλαγές. Για παράδειγμα, οι σκύλοι ήταν λίγο καλύτεροι στην ανοχή δύσκολων καταστάσεων όταν γερνούσαν και η κοινωνικότητά τους φάνηκε να παραμένει σταθερή.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Scientific Report.

 

Πηγές:
Scientific Report.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ