Στα 2,1 εκατομμύρια ανέρχονται οι συνταγές για αντιγριπικό εμβολιασμό που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα και από αυτές, οι 1,5 έχουν ήδη εκτελεστεί

Τα παραπάνω ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς, παρουσιάζοντας το σποτ του Συλλόγου για το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας ανέρχονται σε 4,1 εκατομμύρια δόσεις και αυτή τη στιγμή στα φαρμακεία υπάρχουν ήδη 2,3 εκατομμύρια από αυτές.

Οι διαθέσιμες ποσότητες - είπε - είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, όταν είχαν διενεργηθεί 3,1 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ εξέφρασε τη συμφωνία του με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των εμβολίων, προκειμένου να τα λάβουν εκείνοι που έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας.

Τόνισε, δε, πως οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να εμβολιάσουν όσους δεν διαθέτουν συνταγή, καθώς αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον Νόμο.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί στα μέσα Οκτωβρίου, θα έχουν ανοσία κατά του ιού στις αρχές του επόμενου μήνα.

Για τα παιδιά, σημείωσε πως πρέπει να εμβολιάζονται όσα έχουν πρόβλημα υγείας.

Ποσοστό

"Περισσότεροι, έγκαιροι και στοχευμένοι εμβολιασμοί είναι το φετινό διακύβευμα για τους Έλληνες φαρμακοποιούς", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλτάς και συνέχισε: "Όλοι γνωρίζουν ότι το ποσοστό των εμβολίων που διενεργούνται στα φαρμακεία είναι μεγαλύτερο από 90%".

Τόνισε πως, ως ΠΦΣ διεκδικήσαμε και πετύχαμε την παράταση της ισχύος των συνταγών για τα αντιγριπικά εμβόλια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Έτσι ώστε οι πολίτες να εμβολιαστούν  χωρίς το άγχος της λήξης των συνταγών τους

Επίσης η ΗΔΙΚΑ, σε συνεργασία με την εταιρεία των προγραμμάτων πληροφορικής που χρησιμοποιούν οι Φαρμακοποιοί, υλοποίησαν και έθεσαν σε λειτουργία μια εφαρμογή στην οποία ο φαρμακοποιός, σε ελάχιστο χρόνο, θα καταγράφει τον διενεργηθέντα εμβολιασμό. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μια ακριβής και αξιόπιστη βάση δεδομένων, η οποία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τον σχεδιασμό του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Και ο κ. Βαλτάς κατέληξε: "Τα φαρμακεία με την αδιάλειπτη λειτουργία τους απέδειξαν ότι μπορούν επιτυχώς να αποτελέσουν δομές Υγείας και να στηρίξουν το Σύστημα Υγείας. Το φαρμακείο εισέρχεται πλέον σε νέα φάση. Μετά τους εμβολιασμούς, στη νέα περίοδο της πανδημίας που αλλάζει την καθημερινότητα από όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ενισχύει τον ρόλο του στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η άριστη διασπορά των φαρμακείων σε ολόκληρη τη χώρα και η απρόσκοπτη λειτουργία τους διασφαλίζουν την παροχή υπηρεσιών υγείας και συντελούν στην αποσυμφόρηση του δημόσιου συστήματος Υγείας".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η πανδημία οδήγησε σε μέτριες καθυστερήσεις σε αναπτυξιακά ορόσημα για βρέφη και μικρά παιδιά
ΕΟΦ: 234 φάρμακα σε έλλειψη, 45 νοσοκομειακά, 6 σκιαγραφικά, 4 εμβόλια [κατάλογος]
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα