Το smartphone μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να απέχουν από το κάπνισμα. Σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο "JAMA Internal Medicine", η οποία σύγκρινε  2 εφαρμογές με διαφορετικές προσεγγίσεις, δαπιστώθηκε ότι περισσότερο από το 1/5 των συμμετεχόντων κατόρθωσαν μετά από ένα χρόνο να απέχουν από το κάπνισμα.

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για τη διακοπή του καπνίσματος. Σύμφωνα με μια πρόσφατη αξιολόγηση, 490 εφαρμογές προσφέρονται σον αγγλόφωνο χώρο, εφαρμογές  που φορτώθηκαν από το διαδίκτυο 33 εκατ.φορές. Λίγες εφαρμογές έχουν δοκιμαστεί κλινικά.

Μια ανάλυση Cochrane που έγινε πέρυσι, κατά την αξιολόγηση πέντε κλινικών δοκιμών, διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες αποχής είναι αρκετά χαμηλές. Μετά από 6 μήνες, μόλις 4 - 18% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι απείχαν από το κάπνισμα. Αυτό δεν πέτυχε κάτι περισσότερο από το αποτέλεσμα που μπορούσε να επιτευχθεί με φυλλάδια και άλλες προσφορές.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Jonathan Bricker από το Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Seattle φτάνει τώρα σε ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή.

Συνολικά 2.415 μεσήλικες ενήλικες καπνιστές ηλικίας κατά μέσο όρο  38,2 ετών, το 83,2% εκείνων που κάπνιζαν για περισσότερα από 10 χρόνια και σημείωσαν  5,9 στους 10 στη δοκιμή Fagerström για την εξάρτηση από τη νικοτίνη (που δείχνει υψηλότερη εξάρτηση από τη νικοτίνη), τυχαιοποιήθηκαν σε μελέτη με τη χρήση 2 εφαρμογών που βασίζονταν σε διαφορετικά σχέδια.

Το QuitGuide του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ εφαρμόζει τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ. Πρώτα ρωτά για τις προσδοκίες των καπνιστών και τους ενημερώνει για τους κινδύνους (και για άλλους ανθρώπους). Στους καπνιστές εξηγούνται με σαφήνεια τα οφέλη για την υγεία από την αποχή του καπνίσματος.

Η εφαρμογή "iCanQuit", η οποία προγραμματίστηκε από την εταιρεία "2Morrow" του Kirkland, ένα προάστιο του Seattle,, βασίζεται στην επονομαζόμενη "Acceptance and Commitment Therapy“, μια παραλλαγή της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας που προτιμάται σήμερα από πολλούς ψυχολόγους.

Τελικά, τα ποσοστά αποχής μετά από 12 μήνες ήταν υψηλότερα από ό, τι στις μελέτες που αξιολογήθηκαν από τη συνεργασία Cochrane. Το κύριο καταληκτικό σημείο ήταν η αποχή τις τελευταίες 30 ημέρες, η οποία ζητήθηκε μετά από 12 μήνες.

Με το QuitGuide του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, το 21,1% των συμμετεχόντων είχε επιτύχει αυτόν τον στόχο, ελαφρώς περισσότερο από ό, τι στις λίγες προηγούμενες μελέτες. Αντίθετα, το 28,2% των χρηστών της εφαρμογής "iCanQuit" δήλωσαν ότι δεν είχαν καπνίσει τσιγάρα τον περασμένο μήνα.

Οι καπνιστές ήταν επίσης πιθανότερο να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή "iCanQuit" για να απέχουν από όλες τις ουσίες που περιέχουν νικοτίνη (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων).

Ο κύριος περιορισμός της εφαρμογής είναι ότι η αποχή δεν έχει επαληθευτεί από εργαστηριακές εξετάσεις.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση