Για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα μίλησε σήμερα στον Σκάι ο Μανώλης Δερτμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης.

"Αυτή τη στιγμή αρχίζει στην Ελλάδα αυτό που βλέπουμε σε άλλες χώρες. Φύγαμε από τη σταθερότητα", είπε ο καθηγητής.

Ο κ. Δερμιτζάκης εκτιμά ότι ο αριθμός κρουσμάτων θα έχει σταδιακή αύξηση. Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα, είπε ότι "είναι ορατό το 1.000 και μέσα στον Οκτώβριο".

"Με ανησυχεί ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα μέτρα. Η Ελλάδα προσπαθεί να σβήσει μικρές φωτιές. Όταν όμως υπάρχει τεράστια πυρκαγιά το να σβήνουμε μικρές φωτιές δε λύνει το πρόβλημα", τόνισε.

Επίσης, είπε ότι θα έπρεπε να είναι "όλη η Ελλάδα στο πορτοκαλί".

Στα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν με την έξαρση των κρουσμάτων, είπε ότι είναι η χρήση μάσκας παντού, υποχρεωτικά και η απαγόρευση κυκλοφορίας αμέσως μόλις κλείνουν τα εστιατόρια ή μισή ώρα αργότερα για να πηγαίνει ο κόσμος σπίτι του.

"Χρειάζεται μία ενημερωτική καμπάνια. Χρειάζεται να είμαστε μπροστά από τον ιό, όχι να τον κυνηγάμε. Πρέπει να λειτουργούμε σαν να είμαστε στα 1.500 κρούσματα", είπε. 

Ο κ. Δερμιτζάκης εκτίμησε πως "το lockdown είναι μια δήλωση ήττας. Δε μού αρέσει το lockdown, αλλά αν χρειαστεί για την υγεία των πολιτών, πρέπει να γίνει. Αν μέσα στις επόμενες 5 - 6 μέρες δούμε να διπλασιάζονται τα κρούσματα και να συνεχίζει η αύξηση, ξέφυγε ο ιός".

Πηγές:
Σκάι

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα