H διενέργεια τεστ είναι θεμελιώδης για να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο να προτρέπει τα κράτη να αυξήσουν τα test. Σήμερα υπάρχουν πολλά διαθέσιμα test, ενώ τα πιο συχνά είναι τα RT-PCR, Elisa και LAMP. Το ερώτημα είναι πώς λειτουργούν και τι ισχύει σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Γαλλία

Από τις 27 Ιουλίου 2020, τα τεστ είναι προσβάσιμα σε οποιονδήποτε και δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή. Μπορούν να γίνουν σε συγκεκριμένα τοπικά εργαστήρια ανάλυσης σε ολόκληρη τη χώρα και το κόστος αποζημιώνεται εξολοκλήρου από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι άνθρωποι πρέπει να κλείσουν ραντεβού στο εργαστήριο εκ των προτέρων και η αναμονή μπορεί να φτάσει και τις δύο εβδομάδες, ενώ τα αποτελέσματα λαμβάνονται συνήθως εντός 48 ωρών.

Ωστόσο, η μεγάλη ζήτηση έχει αυξήσει την περίοδο αναμονής. Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι του τομέα της υγείας έχουν αρχίσει να επικρίνουν την τρέχουσα στρατηγική διενέργειας τεστ, αμφισβητώντας τη βιωσιμότητά της και αναρωτιέται εάν πρέπει να θεσπιστεί ένας κανόνας πραγματοποίησης τεστ μόνο με συνταγή.

Ισπανία

Στην Ισπανία, το Υπουργείο Υγείας έχει εφαρμόσει μια διαδικασία για "έγκαιρη ανίχνευση COVID-19", αλλά δωρεάν τεστ πραγματοποιούνται μόνο σε άτομα με ύποπτα συμπτώματα.

Τους πρώτους μήνες της πανδημίας, όμως, η διενέργεια πολλών τεστ αύξησε απίστευτα την τιμή των τελευταίων, η οποία ξεκινούσε από 100 ευρώ και έφτανε έως και τα 180 ευρώ για ένα τεστ RT-PCR. Γεγονός που οδήγησε στην παρέμβαση της κυβέρνησης για την ρύθμιση των τιμών.

Κάθε περιοχή διαχειρίζεται τη στρατηγική των τεστ με διαφορετικό τρόπο. Η Μαδρίτη, για παράδειγμα, έχει αναλάβει τεράστιες πρωτοβουλίες για τεστ στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

Πάντως, το σύστημα είναι περίπλοκο. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, εάν υπάρχει υποψία επαφής με θετικό κρούσμα, η συμβουλή των αρμοδίων είναι η απομόνωση. Μόνο όταν υπάρχουν συμπτώματα, προτείνεται η επίσκεψη σε γιατρό.

Μολονότι η κυβέρνηση της χώρας θέσπισε την πραγματοποίηση τεστ μόνο με συνταγή, ορισμένα εργαστήρια τα κάνουν ακόμα και χωρίς ιατρική συνταγή.

Ηνωμένο Βασίλειο

Δωρεάν τεστ RT-PCR είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε έχει συμπτώματα κορωνοϊού ή σε οποιονδήποτε που του έχει ζητηθεί τεστ από μια αρμόδια αρχή, όπως ένα νοσοκομείο πριν από χειρουργική επέμβαση.

Οι άνθρωποι μπορούν είτε να απευθυνθούν για εξέταση στο  Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) ή να ζητήσουν ένα κιτ δοκιμής στο σπίτι. Η υπηρεσία παρέχεται για Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Εάν δεν είναι δυνατή η εξέταση τις πρώτες πέντε ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων, το NHS συμβουλεύει τον πολίτη να απομονωθεί.

Γερμανία

Στη Γερμανία, από τις 8 Αυγούστου, τεστ είναι υποχρεωτικά για όλους που επιστρέφουν από μια χώρα που ορίζεται ως ζώνη κινδύνου από το Robert Koch Institut. Όσο για όλους τους άλλους, τα δωρεάν τεστ είναι διαθέσιμα εντός 72 ωρών από την είσοδο στη χώρα. Τα άτομα που δεν συμμορφώνονται αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο προστίμου.

Τα τεστ είναι επίσης δωρεάν για άτομα με συμπτώματα, άτομα που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα άτομα ή άτομα που ζουν σε περιοχές με επικίνδυνο αριθμό νέων μολύνσεων (τουλάχιστον 50 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα 7 ημερών).

Ιταλία

Στην Ιταλία, όποιος προέρχεται από το εξωτερικό, έχει το δικαίωμα σε δωρεάν τεστ RT-PCR.

Τα RT-PCR είναι προς το παρόν υποχρεωτικά για άτομα που προέρχονται από την Ισπανία, την Κροατία, τη Μάλτα, την Ελλάδα και τη Σαρδηνία. Ωστόσο, τα πρωτόκολλα διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή. Η Τοσκάνη, για παράδειγμα, ελέγχει οποιονδήποτε έρχεται από άλλη περιοχή.

Οι εξετάσεις RT-PCR είναι συνήθως δωρεάν, ωστόσο, ορισμένες περιοχές χρεώνουν τους ασθενείς εάν δεν διαθέτουν ιατρική συνταγή. Άλλοι αποζημιώνουν τους ασθενείς μόνο εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό.

Ουγγαρία

Το ουγγρικό σύστημα δημόσιας υγείας παρέχει δωρεάν εξέταση για όσους έχουν εμφανή συμπτώματα COVID-19 και για εκείνους που έχουν έρθει σε επαφή με γνωστό περιστατικό. Ωστόσο, όσοι έχουν μόνο ήπια συμπτώματα συνήθως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για δωρεάν εξέταση και μπορούν να επιλέξουν να πραγματοποιήσουν τεστ επί πληρωμή σε ιδιωτική κλινική.

Αρκετές πηγές ανέφεραν επίσης, ότι παρόλο που πρέπει να δοθούν δωρεάν τεστ σε όσους ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένη υπόθεση COVID-19, οι αρχές δεν συμμορφώνονται πάντα και συχνά προτείνουν μια καραντίνα 14 ημερών.

Οι εργαζόμενοι και τα άτομα που πρέπει να εισαχθούν στο νοσοκομείο πρέπει να υποβάλλονται σε ένα τεστ, το οποίο χρηματοδοτείται από το κράτος. Όσοι έρχονται από το εξωτερικό μπορούν να επιλέξουν είτε καραντίνα 14 ημερών, είτε να κάνουν 2 τεστ με διαφορά 48 ωρών με δικά τους έξοδα.

Τα τεστ σε εργαστήριο ή σε ιδιωτική κλινική κοστίζουν μεταξύ 90-100 ευρώ.

Ρωσία

Η Ρωσία διεξάγει μαζικά τεστ RT-PCR από την αρχή της πανδημίας. Η επικεφαλής στην όλη προσπάθεια γιατρός Άννα Ποπόβα είπε τον Ιούνιο ότι περίπου 8-10 εκατομμύρια τεστ PRC για  COVID-19 πραγματοποιούνται κάθε μήνα. Πάνω από 38,9 εκατομμύρια τεστ έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Τον Μάιο, η Μόσχα ανακοίνωσε δωρεάν μαζικά τεστ αντισωμάτων.

Δωρεάν τεστ RT-PCR είναι επίσης διαθέσιμα σε δημόσια νοσοκομεία, ενώ και οι δοκιμές επί πληρωμή σε ιδιωτικά εργαστήρια, δεν κοστίζουν ακριβά.

ΕΕ

Το «Re-open EU» παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα σύνορα, τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και γενικά θέματα δημόσιας υγείας. Παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για όλα τα υποχρεωτικά μέτρα ασφαλείας, όπως πού και πότε απαιτείται  απόδειξη αρνητικού τεστ COVID-19.

Πηγές:
euronews.com/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management