Δεν θα εμβολιάζονταν όλοι οι άνθρωποι αν από αύριο ήταν διαθέσιμο ένα σίγουρο και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε 19 χώρες, ποσοστό 72% των συμμετεχόντων δήλωσαν την ετοιμότητά τους για εμβολιασμό.

Το χαμηλότερο ποσοστό ετοιμότητας, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, τα στοιχεία της οποίας δημοσιεύθηκαν στο "Nature Medicine",  καταγράφηκε στην Ρωσία (55%), σε αντίθεση με την Κίνα όπου το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 90%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διαδίκτυο το χρονικό διάστημα μεταξύ 16-20 Ιουνίου 2020 σε 19 χώρες, οι οποίες επλήγησαν σφοδρά από την πανδημία του κορωνοιού.

Ερωτήθηκαν συνολικά 13.426 άτομα ηλικίας πάνω από τα 18. Τους ζητήθηκε να πάρουν θέση για το αν θα έκαναν ένα αποδεδειγμένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της Covid-19.

Στην Κίνα συμφώνησε το 88,6% των ερωτηθέντων, ακολουθούμενη από την Βραζιλία (85,4%), και την Νότια Αφρική (81,6%). Στην Γερμανία, το αντίστοιχο ποσοστό αποδοχής έφτασε το 68,4%, ενώ λιγότεροι σίγουροι αν θα έκαναν το εμβόλιο παρουσιάζονται οι Γάλλοι (58,9%), οι Πολωνοί (56,3%) και οι Ρώσοι (54,9%). Να σημειωθεί ότι η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στην οποία έχει δοθεί ήδη από τον Αύγουστο άδεια για εμβόλιο.

Συνολικά συμφώνησαν για τον εμβολιασμό 71,5% των ερωτηθέντων. Από αυτούς το 46,8% ήταν απόλυτα σύμφωνοι, ενώ 24,7% ήταν σε περιορισμένο βαθμό θετικοί („somewhat“).

Τα υπόλοιπα άτομα είχαν αρνητική ή ουδέτερη άποψη (14,2%), άλλοι απάντησαν πως μάλλον αλλά δεν ήταν σίγουροι κατά του εμβολιασμού σε ποσοστό 6,1% και άλλοι ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι με τον εμβολιασμό σε ποσοστό 8,1%.

Η υποχρέωση για εμβολιασμό δεν προάγει την ετοιμότητα. Στο ερώτημα "θα αποδεχόσασταν ένα εμβόλιο, αν σας το σύστηνε ο εργοδότης και το είχε επιτρέψει η κυβέρνηση ως ασφαλές και αποτελεσματικό;", συμφώνησαν απόλυτα μόνο 31,9% των ερωτηθέντων. Ποσοστό 29,5% αυτών δήλωσαν σε περιορισμένο βαθμό έτοιμοι („somewhat“).

Εδώ 20,6% των ερωτηθέντων είχαν ουδέτερη ή καθόλου γνώμη, 8,1% μάλλον και 9,8% ήταν απόλυτα εναντίον, στο να ακολουθήσουν δηλαδή την σύσταση του εργοδότη. Το υψηλότερο ποσοστό συμμόρφωσης με την σύσταση του εργοδότη καταγράφηκε στην Κίνα με 85% και το χαμηλότερο στην Ρωσία με 27%.   

Πηγές:
Nature Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οργανοειδή εγκεφάλου υπόκεινται σε γονιδιακή θεραπεία [μελέτη]
ΟΕΝΓΕ: Καταγγελίες για τη στάση υπουργού, διοικήσεων σε Λέσβο, Λακωνία και Καβάλα
1o Διεθνές υβριδικό συνέδριο ψυχικής υγείας