Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το πράσινο τσάι ή ο καφές μπορεί ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι 4 ή περισσότερα φλιτζάνια πράσινο τσάι με 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα συνδέονταν με 63% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε διάστημα 5 ετών.

Μόνα τους, ένα φλιτζάνι καφέ ή πράσινο τσάι την ημέρα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 12% έως 15%, αντίστοιχα.

H Dr. Yuji Komorita, του Kyushu University's Graduate School of Medical Sciences, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι μεγαλύτερη κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ συνδεόταν με μειωμένη θνησιμότητα από όλα τα αίτια και η συνδυαστική επίδραση φάνηκε να είναι αθροιστική σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2.

Η Komorita δήλωσε ότι δεν είναι γνωστό πως το κάθε ρόφημα μπορεί ενδεχομένως να βοηθά την υγεία. Και τα δυο περιέχουν θρεπτικές ουσίες που μπορεί ενδεχομένως να μειώνουν τη φλεγμονή μεταξύ άλλων ωφελειών.

Καθώς ο καφές και το πράσινο τσάι μαζί συνδέθηκαν με ακόμα χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, η Komorita υπέδειξε ότι το καθένα μπορεί ενδεχομένως να έχει διαφορετικές ωφέλιμες ουσίες που δρουν σε διαφορετικές νόσους.

Η έρευνα έδειξε σχέση αλλά δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Η έρευνα έγινε σε 5.000 Ιάπωνες με μέση ηλικία τα 66 έτη και είχαν διαβήτη τύπου 2. Περίπου 2.800 ήταν άντρες. Η υγεία τους παρατηρήθηκε για 5 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ημερολόγιο για τη διατροφή τους σχετικά με το πόσο πράσινο τσάι και καφέ κατανάλωναν καθημερινά.

Απάντησαν σε ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής, όπως πόση άσκηση έκαναν, τις συνήθειες αλκοόλ και καπνίσματος,  καθώς και πόσες ώρες κοιμόνταν.

Μόνο 600 συμμετέχοντες δεν έπιναν πράσινο τσάι. Περίπου 1.000 δεν έπιναν καφέ.

Σε όσους κατανάλωναν πράσινο τσάι, περισσότεροι από 1.100 έπιναν μέχρι 1 φλιτζάνι καθημερινά, σχεδόν 1.400 είχαν 2 έως 3 φλιτζάνια και σχεδόν 1.800 4 ή περισσότερα καθημερινά.

Στους καταναλωτές καφέ,  1.300 έπιναν μέχρι 1 φλιτζάνι την ημέρα, περισσότεροι από 960 έπιναν 1 και 1.660 κατανάλωναν τουλάχιστον δυο.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης πέθαναν 300 συμμετέχοντες.

Σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έπιναν κάποιο από αυτά τα ροφήματα, συμμετέχοντες που έπιναν πράσινο τσάι ή καφέ ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Όσοι έπιναν τα δυο είχαν τη μεγαλύτερο μείωση στον κίνδυνο θανάτου.

Όσο περισσότερο έπινε κάποιος, τόσο μειώνονταν οι πιθανότητες θανάτου.

Συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα από 4 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο.

Όσοι κατανάλωναν 1 από αυτά τα ροφήματα καθημερινά είχαν 15% χαμηλότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Η ποιότητα πράσινου τσαγιού στην Ιαπωνία είναι πιθανόν διαφορετική, όπως και ο πληθυσμός και τα ευρήματα είναι πιθανό να μην ισχύουν σε άλλους πληθυσμούς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο BMJ Open Diabetes Research and Care.

Πηγές:
BMJ Open Diabetes Research and Care.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας