"Για να αποδώσει ένα μέτρο πρέπει να είναι αποτελεσματικό, αποδεκτό και εφαρμόσιμο" τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Αθήνα 9,84.

Η κ. Λινού απέδωσε τα φαινόμενα ανυπακοής και κατά συνέπεια την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας στην αδυναμία όλου του συστήματος - πολιτικού και υγειονομικού - να πείσει τους πολίτες, και ιδιαίτερα τους νέους, για την ανάγκη εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, για την ανάσχεση μετάδοσης του κορωνοιού.

Όπως είπε: "Υπάρχει συνωστισμός γιατί το μέτρο είτε δεν είναι αποδεκτό από μια ομάδα πληθυσμού ,είτε δεν είναι εφικτό, όπως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή όταν τα παιδιά κάνουν γυμναστική στο σχολείο, χωρίς προστατευτική μάσκα. Δεν έχουμε αναπτύξει προγράμματα σπουδών, ώστε οι μαθητές σε κάθε σχολική δραστηριότητα να βρίσκονται σε απόσταση".

Και πρόσθεσε: "Έχουμε στοχοποιήσει τα παιδιά και αυτό είναι λάθος. Όσα βρίσκονται στις πλατείες δεν έχουν πεισθεί ότι το μέτρο αυτό αποδίδει. Δεν μπορείς να φέρεις τον νέο αντιμέτωπο με αστυνομικές δυνάμεις, για να εφαρμόσει ένα μέτρο προστασίας της υγείας του. Πρέπει να συνομιλήσουμε με τα παιδιά και να δούμε τι προτείνουν εκείνα ως μέτρο προστασίας, κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. Θα έπρεπε να είχαμε μεθόδους επίδρασης στη νεολαία ,αλλά ταυτόχρονα να μην είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν μπορείς να λες ότι δεν μπορείς να συνωστιστείς στις πλατείες, αλλά υποχρεούσαι να συνωστιστείς στο μετρό ή στο σχολείο".

"Καθυστερήσαμε να επιβάλλουμε μέτρα, αν στόχος μας είναι να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Θέλουμε τουλάχιστον 15 ημέρες για να αποδώσουν", σημείωσε η κ. Λινού, επισημαίνοντας όμως ότι "θα πρέπει να μελετηθεί εκτενώς επιδημιολογικά για να δούμε τι γίνεται παράλληλα. Αν υπάρχουν, δηλαδή, τρόποι διασποράς που θα αντιμάχονται τα μέτρα. Αν κλειστούμε όλοι σε χώρους εργασίας που υπάρχει συνωστισμός και έχουμε θέρμανση με air condition και δεν αερίζουμε".

Σχετικά με τον αν θα υπάρξει εμβόλιο η κ. Λινού ανέφερε:"Εμβόλιο σε παγκόσμιο επίπεδο που να έχει περάσει όλα τα τεστ σίγουρα θα υπάρξει σε ένα - ενάμιση μήνα. Το ερώτημα είναι σε ποιους θα φτάσει αυτό το εμβόλιο. Πρέπει να γίνουν έξυπνοι και οικονομικά καλοί χειρισμοί, ώστε να έχουμε εγγυήσεις ότι όποιο και αν είναι το εμβόλιο (είναι οκτώ αυτή τη στιγμή που φτάνουν στην τελική ευθεία) θα χορηγηθεί και στην Ελλάδα.

Επίσης πρέπει να μελετηθεί πως θα γίνει αποδεκτό. Ερωτηθείσα αν το εμβόλιο θα είναι ασφαλές η κ. Λινού ήταν κατηγορηματική: "το εμβόλιο που θα κυκλοφορήσει και θα πάρει άδεια από τους μεγάλους Οργανισμούς θα είναι ασφαλές".

Πηγές:
Αθήνα 9,84

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει