Πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό για δωρεάν μαστογραφίες, ανά διετία, σε γυναίκες 49 και 50 ετών.

Μιλώντας στη Βουλή, το τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε παραπειστική την εξαγγελία του πρωθυπουργού. Ήδη, από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (άρθρ. 5) του ΕΟΠΥΥ του 2018 αυτές είναι δωρεάν για όλες τις γυναίκες άνω των 40 ετών, και 35 ετών αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Ο κ. Ξανθός παρουσίασε, μάλιστα, και το σχετικό ΦΕΚ, το οποίο παρατίθεται πιο κάτω.

Συνέχισε λέγοντας ότι την ώρα που όλη η κοινωνία ανησυχεί για τη διασπορά του κορωνοϊού, ο υπουργός Υγείας με τις δηλώσεις του δημιουργεί ένα τοξικό κλίμα που υπονομεύει την αναγκαία συναίνεση που χρειάζεται η αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.

Για "νέα απόπειρα προπαγάνδας από τον ΣΥΡΙΖΑ", έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας: "Αυτή τη φορά, στο ευαίσθητο θέμα των προληπτικών μαστογραφιών, αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το είπε, αλλά πάλι 'ξέχασε' να βρει τα λεφτά για να το κάνει", σημειώνει ο υπουργός, για να τονίσει:

"Πιο συγκεκριμένα, παρότι προβλέπεται στον ΕΚΠΥ, προληπτική μαστογραφία με 0% συμμετοχή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προβλέψει χρηματοδότηση για αυτό. Έτσι, δεν συνταγογραφούνταν προληπτικές μαστογραφίες, αλλά μόνο διαγνωστικές με 15% συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Το 2019 οι εξετάσεις - προληπτικές και μη - που πραγματοποιήθηκαν για τον πληθυσμό - στόχο των 210.000 γυναικών ηλικίας 49 - 51 ετών, ήταν μόλις 23.266, ποσοστό 11% του πληθυσμού.Από αυτές τις μαστογραφίες, μόλις οι 6.241 πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου. Δηλαδή, μόλις 3 στις 100 γυναίκες του πληθυσμού - στόχου έκαναν προληπτική μαστογραφία!

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Υγείας εξασφάλισαν ξεχωριστό προϋπολογισμό για την πρόληψη, ο οποίος θα αυξάνεται κάθε χρόνο, ώστε να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός-στόχος. Για αυτό και φέτος, όλες οι γυναίκες 49 και 50 ετών θα κάνουν δωρεάν προληπτικές μαστογραφίες.

Λένε ψέματα χωρίς ντροπή στον ελληνικό λαό. Αλλά, βέβαια, ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρει ο ΣΥΡΙΖΑ"…

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]