Η κούραση με την οποία πολλοί άνθρωποι αντιδρούν την άνοιξη στην αλλαγή της ώρας, επειδή ακριβώς  χάνουν μια ώρα, οδηγεί σε λανθασμένες συμπεριφορικές αποδόσεις.

Μεταξύ των συνεπειών, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Current Biology, περιλαμβάνονται η αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων και σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο SLEEP η αύξηση των λαθών από τους γιατρούς στην περίθαλψη των ασθενών. Η American Academy of Sleep Medicine (AASM) αξιώνει την επιστροφή στην στάνταρ ώρα.  

Πολλοί ειδικοί γιατροί ύπνου αντιτίθενται στην καλοκαιρινή ώρα. Προειδοποιούν μάλιστα ότι η αλλαγή της ώρας την άνοιξη και το φθινόπωρο διαταράσσει τον ρυθμό νύχτας – μέρας του πληθυσμού.

Προπαντός η μείωση της νύχτας την άνοιξη κατά μία ώρα οδηγεί σε λανθασμένες αποδόσεις.

Πράγματι, μια επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την Céline Vetter του Πανεπιστημίου του Colorado στο Boulder κατέδειξε ότι στις ΗΠΑ μετά το „Spring forward“ αυξήθηκαν τα τροχαία δυστυχήματα κατά 6%.

Η χρονο-βιολόγος αξιολόγησε τα δεδομένα της „Fatality Analysis Reporting Systems“, η οποία καταγράφει τα τροχαία ατυχήματα στις ΗΠΑ,  προκειμένου να αναζητήσει τις αιτίες.  

Σε αυτές περιλαμβάνεται και η αλλαγή της ώρας από χειμερινή σε θερινή που αναγκάζει τους οδηγούς μετά την δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου να βρίσκονται στο τιμόνι μία ώρα νωρίτερα. Οι οδηγοί χρειάζονται περίπου μία εβδομάδα μέχρι το εσωτερικό τους ρολόι να προσαρμοστεί με τις νέες συνθήκες.

Σε αυτή την εβδομάδα η Vetter παρατήρησε αύξηση των θανατηφόρων ατυχημάτων κατά 5,7%. Σε όλη την εβδομάδα συνέβησαν περισσότερα από 28 θανατηφόρα δυστυχήματα.

Καθώς στις ΗΠΑ σχετικά λίγοι άνθρωποι πεθαίνουν στον δρόμο, το „Spring forward“ ευθύνεται για 626 από τα συνολικά 8.958 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα.

Πηγές:
"Current Biology -
SLEEP"

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας