Ανοικτό άφησε ο Σωτήρης Τσιόδρας το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων για έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού.

Ήταν, όμως, πολύ επιφυλακτικός για νέο "απαγορευτικό", σημειώνοντας πως η επιτροπή εμπειρογνωμόνων γνωρίζει τις επιπτώσεις του στην ψυχολογία των πολιτών και στην Οικονομία.

Σε μία έκτακτη εμφάνισή του, στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής συνέδεσε τη δυσμενή εξέλιξη στον αριθμό των κρουσμάτων με την αυριανή εθνική επέτειο:

"Η σημερινή είναι μέρα ανδριοσύνης. Περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών, μιλάει η γλώσσα της καρδιάς", υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, λέγοντας πως είναι αδύνατο να ελεγχθεί η πορεία του ιού, αλλά δεν χάνουμε την ελπίδα μας.

Αναφέρθηκε σε σκέψεις για lockdown, που υπάρχουν στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναλογίζεται τις επιπτώσεις μίας τέτοιας εξέλιξης.

Για το θέμα των μέτρων, με βάση τα 4 επίπεδα συναγερμού, ο κ. Τσιόδρας είπε πως δεν είναι πανάκεια. Αποδίδουν γρήγορα στην επαρχία.

"Είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε και κάποια μέτρα παραπάνω, ώστε να αποφύγουμε το lockdown, περιορίζοντας παράλληλα τη διασπορά. Το lockdown είναι η τελευταία επιλογή. Το κάναμε στην πρώτη φάση, επειδή δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε άλλο".

Εκτίμησε πως η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη στο δεύτερο κύμα, τονίζοντας πως είναι η ώρα της συνείδησης: "να μιλήσουν οι καρδιές".

Ο καθηγητής άφησε ελπίδες για την έλευση του εμβολίου κατά της CoViD-19 ακόμη και μέσα στον Δεκέμβριο. 

Χαρακτήρισε τη μάσκα ως τη "μοναδική επιλογή", προκειμένου να προστατεύσουμε τους άλλους. "Μην τη φοράτε, όμως, λάθος ή κάτω από τη μύτη", σημείωσε.

Δημ.Κ.