Συναγερμό σε λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση σήμανε το νέο αρνητικό ρεκόρ των 1.547 νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες, με την κατάσταση να τείνει να ξεφύγει του ελέγχου και την αγωνία να κορυφώνεται. Τα δεδομένα εξελίσσονται κάθε μέρα και χειρότερα, ο αριθμός των διασωληνωμένων εκτινάχθηκε ήδη στους 108 και το Εθνικό Σύστημα Υγείας κλυδωνίζεται.

Στα χνάρια και των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών, εκ των πραγμάτων στο μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν την άμεση λήψη επιπλέον μέτρων, με στόχο να αποφευχθεί το γενικό lockdown, το οποίο ξορκίζει πάση θυσία.

Χαρακτηριστικό το tweet του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, όπου αποτυπώνεται και η κρισιμότητα των στιγμών: "Η αποφυγή ενός νέου ολικού lockdown θα κριθεί τις επόμενες ημέρες από την συμπεριφορά όλων μας. Εάν δεν το αποφύγουμε οι συνέπειες στην Οικονομία μας θα είναι τραγικές. Μην αφήσουμε τους λίγους ανεύθυνους να μας καταστρέψουν όλους, μετά από τόσο μεγάλη προσπάθεια, θα είναι κρίμα", σημείωσε.

Από την άλλη, και οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτό. Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, σε ερώτηση για το σενάριο του γενικού lockdown, απάντησε λακωνικά ότι "είμαστε τόσο κοντά, όσο και μακριά".

Ήδη, πάντως χθες το ανακοίνωσε ο Εμ. Μακρόν για τη Γαλλία, σε πιο ήπια μορφή αρχίζει να εφαρμόζεται και στη Γερμανία και αναπόφευκτα η συζήτηση ξεκίνησε και για τη χώρα μας, αν και επισήμως διαψεύδεται, τουλάχιστον προς το παρόν.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των μελών της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, μετά και τα τελευταία δεδομένα, με τη συνεδρίαση να συνεχίζεται σήμερα, προκειμένου να γίνουν οι ανάλογες εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό.

Η πλέον σοβαρή περίπτωση κρίνεται αυτή της Θεσσαλονίκης, με τα κρούσματα να εκτινάσσονται στα 384 και το τοπικό lockdown πιο πιθανό από κάθε άλλη φορά. 

Πιθανολογείται ότι η συμπρωτεύουσα θα ακολουθήσει την πορεία των Ιωαννίνων και των Σερρών όπου από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή το συγκεκριμένο καθεστώς. 

Στην πόλη βρίσκεται εκτάκτως ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, που θα συναντηθεί σήμερα με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, συζητώντας τη σκέψη η περιοχή να περάσει άμεσα στο Επίπεδο 4 (κόκκινο).

Πηγές:
Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη