Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Γερμανία. Την ίδια στιγμή που το Ινστιτούτο Robert Koch κατέγραψε σήμερα το πρωί νέο υψηλό ρεκόρ κρουσμάτων φτάνοντας τα 16.774, με προηγούμενο αριθμό τα 14.964, και ενώ την προηγούμενη Πέμπτη οι υγειονομικές αρχές είχαν καταγράψει 11.287 νέες μολύνσεις, το ανώτατο όριο των 10.000 κρουσμάτων έχει ήδη ξεπεραστεί, κάτι που θέτει σε συναγερμό τον πολιτικό και υγειονομικό κόσμο της χώρας.

Οι τρέχουσες τιμές είναι εν μέρει συγκρίσιμες με εκείνες της άνοιξης, καθώς τώρα πραγματοποιούνται πολύ περισσότερες δοκιμές και ως εκ τούτου ανακαλύπτονται περισσότερες λοιμώξεις.

Κοντά στο ολοκληρωτικό lockdown

Η γερμανίδα καγκελάριος ήταν σαφής χθές στην τηλε-διάσκεψη με τους τοπικούς πρωθυπουργούς των ομοσπονδιακών κρατιδίων, πως το δεύτερο γενικευμένο lockdown είναι πολύ κοντά και πως η ραγδαία αύξηση των κροσυμάτων δεν αφήνει κανένα περιθώριο στους επικριτές των μέτρων.

Να σημειωθεί εδώ ότι η συνδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς είναι ένα σώμα που κανείς μέχρι τώρα δεν γνώριζε. 16 τοπικοί πρωθυπουργοί συζητούν με την καγκελάριο και εκφράζουν τις όποιες ενστάσεις ή διαφωνίες για το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση. Στην συνδιάσκεψη γίνονται παζάρια, κολακείες και τσακωμοί μέχρι να βγει η τελική απόφαση.  

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Η απόφαση λοιπόν για μερικό προσωρινό lockdown που ανακοινώθηκε χθες δημιουργεί και μια σειρά από οικονομικά θέματα. Ανάμεσα σε αυτά που συζητούνται είναι και οι έκτακτες ενισχύσεις προς τις εταιρείες που πλήτονται από την πανδημία.

Για τις εταιρείες, τις επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους, τις ενώσεις και τα ιδρύματα που επηρεάζονται από το προσωρινό κλείσιμο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει  και πάλι να χορηγήσει έκτακτη οικονομική βοήθεια. Το ποσό επιστροφής ανέρχεται στο 75% του αντίστοιχου κύκλου εργασιών από το Νοέμβριο του 2019 για εταιρείες μέχρι  50 υπαλλήλους, όπου το πάγιο κόστος είναι εφ΄άπαξ.

Τα ποσοστά για τις μεγαλύτερες εταιρείες καθορίζονται σύμφωνα με τα ανώτατα όρια των σχετικών απαιτήσεων της κρατικής ενίσχυσης. Η επιχορήγηση θα φτάσει μέχρι και τα  10 δισ. ευρώ. Η προηγούμενη ενίσχυση γεφύρωσης για τις εταιρείες θα επεκταθεί. Οι συνθήκες για τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο θα βελτιωθούν. Επιπλέον, το γρήγορο δάνειο από το πιστωτικό ίδρυμα για την ανασυγκρότηση των απασχολούμενων  θα προσαρμοστεί σε εταιρείες με λιγότερους από δέκα υπαλλήλους.

Κριτήριο οι ασθενείς στις εντατικές 

Την ίδια στιγμή που λαμβάνονται μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας, στο πεδίο της υγειονομικής περίθαλψης, ο επικεφαλής της ιατρικής εντατικής θεραπείας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hamburg-Eppendorf (UKE), Stefan Kluge, προειδοποιεί για μεγάλη επιβάρυνση σε νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας.

Στο Βερολίνο, τη Βαυαρία και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ορισμένα νοσοκομεία  έχουν ήδη καλυφθεί  με ασθενείς, ενώ άλλοι άρρωστοι έχουν ήδη απομακρυνθεί με τις ανάλογες συνέπειες, δήλωσε ο Kluge. Πολλοί εργαζόμενοι των νοσοκομείων έχουν μολυνθεί.

Σύμφωνα με τον Kluge, η απότομη αύξηση των μολύνσεων με κορωνοιό  είναι "απολύτως ανησυχητική". "Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τάση, η πολιτική πρέπει να δράσει", είπε ενόψει των νέων περιοριστικών μέτρων για τις επαφές. "Δεν έχουμε άλλη επιλογή."

Μια ματιά στον τρέχοντα αργά αυξανόμενο αριθμό θανάτων δεν είναι χρήσιμη για την αξιολόγηση της κατάστασης. "Πρέπει να εξετάσουμε τον αριθμό των ασθενών που βρίσκονται στις εντατικές. Τότε μόνο θα ξέρουμε προς υτα που πηγαίνουμε ", δήλωσε ο Kluge. Η καμπύλη αυξάνεται απότομα. Χρειάζονται κατά μέσο όρο δέκα ημέρες για να μεταφερθούν οι ασθενείς με συμπτώματα στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με τον Kluge, η διάρκεια παραμονής στη μονάδα εντατικής θεραπείας για ασθενείς με αναπνευστική υποστήριξη είναι δύο έως τρεις εβδομάδες. Οι θάνατοι συνήθως συμβαίνουν μόνο κατά τη διάρκεια της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των νέων λοιμώξεων επηρεάζει τον αριθμό των θανάτων με καθυστέρηση μόλις τριών έως τεσσάρων εβδομάδων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν