Στην αρχή του μήνα, το "κακό παιδί" ήταν η Αττική. Εμφάνιζε καθημερινά εκατοντάδες νέες λοιμώξεις, όταν στη Θεσσαλονίκη οι αριθμοί ήταν μονοψήφιοι ή οριακά διψήφιοι.

Από τη δεύτερη εβδομάδα, η "νυφούλα του Θερμαϊκού" εμφανίζει σταθερή αύξηση κρουσμάτων. Από τις 20 του μήνα, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων έγινε τριψήφιος και από τότε παραμένει τριψήφιος. Εξαίρεση αποτέλεσε η ημέρα του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, όταν το "κοντέρ" υποχώρησε στα 84 κρούσματα.

Ενδεικτικά της επιδημιολογικής εικόνας είναι και τα ευρήματα στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης.

Η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ αναλύει συστηματικά, ανά δύο ημέρες, δείγματα από τα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης.

Το γονιδίωμα του νέου κορωνοϊού ανιχνεύεται σε δεκαπλάσιες τιμές, όπως προκύπτει από ανάλυση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κρούσματα Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο, ανά ημέρα

Τεστ

Υψηλά ποσοστά θετικών δειγμάτων, προέκυψαν και από τα rapid tests που διενήργησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές πολιτών (φωτογραφία κάτω). Πραγματοποιήθηκαν 3.402 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν 252 θετικά δείγματα (7,4%), με διάμεση ηλικία τα 32 έτη.

Με βάση το στοιχείο αυτό, το ποσοστό των θετικών τεστ είναι υψηλό, αλλά όχι όσο το μέσο ποσοστό που καταγράφηκε χθες σε ολόκληρη τη χώρα (πάνω από 10%)...

Κόκκινο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης περνούν στο "επίπεδο 4" και θα ισχύσουν τα μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται "στο κόκκινο".

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "από σήμερα, πρέπει να παρθούν κάποιες έκτακτες αποφάσεις. Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπαίνουν στο κόκκινο, αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται οι περισσότερες λειτουργίες πλην όμως, τονίζω, του λιανεμπορίου και του σχολείου".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα