Τα κρούσματα παρουσιάζουν εκθετική αύξηση παραδέχτηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς αναλύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε το πρωί ο πρωθυπουργός και έχουν ισχύ για τον Νοέμβριο.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε το πρωί ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι από την Τρίτη 06.00 σε όλη την Επικράτεια:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
  •  Απαγόρευση κυκλοφορίας 00.00-05.00.
  • Απαγόρευση εισόδου σε μέσα μεταφοράς χωρίς μάσκα.
  • Υποχρεωτική τηλεργασία 50%.
  • Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια με εξαίρεση κλινικές και εργαστήρια τελειόφοιτων.
  • Αναστέλλεται το επισκεπτήριο σε δομές Πρόνοιας.
  • Το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, τα σχολεία, τα ξενοδοχεία, τα κομμωτήρια και οι ανοικτοί αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοικτά.
  • Επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ νομών.

Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς τα επίπεδα 1 και 2 συγχωνεύονται στο επίπεδο Α και τα επίπεδα 3 και 4 συγχωνεύονται στο επίπεδο Β. Στο πρώτο επίπεδο πλέον ανήκουν 47 περιφέρειες και οι υπόλοιπες στο επίπεδο Β (Αυξημένου κινδύνου).

Τα μέτρα - ανά δραστηριότητα - επισυνάπτονται στο αρχείο πιο κάτω και είναι συνοπτικά τα εξής:

Γυμναστήρια

Αναστέλλεται η λειτουργία στο επίπεδο Β. Στο επίπεδο Α προβλέπεται υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους
του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση. Εξαιρείται η ατομική άσκηση από τη χρήση μάσκας (π.χ. διάδρομος, βάρη) με τήρηση αποστάσεων 2μ. Ενα άτομο ανά 10 τ.μ.

Εστίαση

ΕΠΙΠΕΔΟ Α

Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, καθώς και από το κοινό κατά την αναμονή (όχι όμως των καθήμενων στα τραπεζοκαθίσματα ή μπαρ). 6 άτομα ανά τραπέζι. Πληρότητα 50% της δυναμικότητας.  Αποστάσεις τραπεζο-καθισμάτων (σχετική ΚΥΑ). Κλειστά 23:30-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ) / Απαγόρευση ζωντανής μουσικής

ΕΠΙΠΕΔΟ Β

Αναστολή λειτουργίας. Λειτουργία μόνο take away – delivery

Καταστήματα τροφίμων

ΕΠΙΠΕΔΟ Α

1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον). Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια

ΕΠΙΠΕΔΟ Β

1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον). Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια. Λειτουργία Σαββατοκύριακο.

Κινηματογράφος

Οι κινηματογραφικές προβολές απαγορεύονται στο επίπεδο Β και στο επίπεδο Α λειτουργούν στο 50% με υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Μέσα Μεταφοράς

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς η χωρητικότητα μειώνεται στο 65% σε όλη την Ελλάδα. Στο επίπεδο Β επιτρέπεται μόνο ένα άτομο στο ταξί και μέχρι τρία άτομα στα Ι.Χ. (εξαιρούνται οικογένειες).

Συναθροίσεις 

ΕΠΙΠΕΔΟ Α

Λήψη μέτρων για περιορισμό συναθροίσεων ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των όμορων περιοχών και του συνόλου της χώρας. Μέχρι 50 άτομα. Τήρηση απόστασης 1,5μ

ΕΠΙΠΕΔΟ Β

Αναστολή δημόσιων συναθροίσεων στο πλαίσιο των Συνταγματικών προβλέψεων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Χρυσοχοϊδης

"Όποιος δεν τηρεί τα μέτρα σκάβει τάφους", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στις δηλώσεις του σχετικά με τις δράσεις της ΕΛΑΣ στο πλαίσιο των νέων περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού. "Όποιος διασκεδάζει πίνει και τρώει, χωρίς να τηρεί τα μέτρα, σκάβει τάφους. Όποιος μαγαζάτορας σκέφτεται την είσπραξη της τελευταίας ημέρας και παρανομεί σκάβει τάφους. Είμαστε υποχρεωμένοι και ταυτόχρονα αποφασισμένοι να μην αφήσουμε εκδήλωση τέτοιων περιστατικών και τέτοιων συμπεριφορών", είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Αναφερόμενος στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, χθες, Παρασκευή, επισήμανε: "Η Αστυνομία έκανε 48.000 ελέγχους για μάσκα και αποστάσεις, ενώ κατέγραψε περίπου 1.900 παραβάσεις. Επίσης, έκανε ελέγχους σε 3.600 μαγαζιά με 254 παραβάσεις. Οι έλεγχοι του Σαββατοκύριακου θα είναι περαιτέρω σαρωτικοί και εντατικοί".

Αμέσως μετά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε, ότι όλη η Αστυνομία είναι και θα είναι στον δρόμο, από τον αρχηγό της μέχρι τον τελευταίο απλό αστυφύλακα, ενώ έκανε έκκληση να μην πάρουν οι πολίτες με ελαφριά συνείδηση την κατάσταση. "Δηλαδή, να βγούμε μια τελευταία φορά πριν μας κλείσουν", διευκρίνισε.

"Θα είμαστε παντού από τη Δευτέρα και μέχρι τη Δευτέρα που πρόκειται να ισχύσουν τα παλιά μέτρα και από την Τρίτη που θα εφαρμοστούν τα καινούργια μέτρα", είπε και πρόσθεσε: "Συμπεριφορές να φεύγουμε από νομό σε νομό και να πηγαίνουμε σε κάποιον άλλο που δεν είναι σε συναγερμό, όπου τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, δεν θα γίνουν ανεκτές, για τον απλούστατο λόγο ότι οι έλεγχοι και σε αυτές τις περιοχές θα είναι σαρωτικοί. Γιατί, διαφορετικά, η Ελλάδα θα κλείσει ολόκληρη. Περιμένουμε από τους πολίτες ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Το κοινό συμφέρον είναι η συμμόρφωση. Η ανυπακοή είναι σε αυτή την περίπτωση ανεύθυνη και παράνομη πράξη".

Αναφερόμενος στην έννοια της αλληλεγγύης σήμερα, ο κ.Χρυσοχοϊδης τόνισε: "Η λυδία λίθος της αλληλεγγύης σήμερα είναι να φοράς μάσκα. Είναι να τηρείς τα μέτρα. Γιατί αυτός είναι ο κοινός αγώνας της επιβίωσης. Ανθρωπιά σήμερα είναι το τηλέφωνο του πρωθυπουργού στον Τούρκο πρόεδρο χθες. Η ανθρώπινη ζωή είναι το ύψιστο αγαθό και η συμπόνοια ξεπερνά τα σύνορα".

Πηγές: Euro2day

Επιπλέον Πληροφορίες