Αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει κατά 20% έως 80% τις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης με τον κορωνοϊό.

Με δήλωσή της, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Αφροδίτη Ρέτζιου κάνει λόγο για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης:

"Για μία ακόμη φορά, το δημόσιο σύστημα Υγείας μετατρέπεται σε σύστημα μιας νόσου. Ο δραστικός περιορισμός των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων κατά 20% στις περιοχές που βρίσκονται σε επιτήρηση και κατά 80% στις περιοχές αυξημένου κινδύνου καταρρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης για την ενίσχυση και την ετοιμότητα  του δημόσιου συστήματος υγείας.

Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι τα όποια μέτρα πήρε η κυβέρνηση έγιναν με κριτήριο τις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι τη διαφύλαξη της υγείας του λαού, όπως προκλητικά ισχυρίζεται.

Αλήθεια, οι σαρωτικοί και εντατικοί έλεγχοι που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση για την τήρηση των μέτρων θα αφορούν και τους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας οι οποίοι στο πρώτο κύμα συνέχιζαν ανενόχλητοι να πουλάνε τις υπηρεσίες τους στην υψηλή πελατεία τους;

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να σταματήσει να πιπιλάει την καραμέλα της 'ατομικής ευθύνης', να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, σε μέτρα πραγματικής θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων υποδομών.

Αντίδοτο στην κυβερνητική ανευθυνότητα το δυνάμωμα των διεκδικήσεων μας για την προστασία της υγείας μας και την υπεράσπιση της ζωής μας"!

Θανατηφόρα

Σε παρόμοιο κλίμα κινείται και η κοινή δήλωση του γενικού γραμματέα της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) Πάνου Παπανικολάου και των μελών του διοικητικού της συμβουλίου Δέσποινας Τοσονίδου και Κώστα Καταραχιά:

"Η κυβερνητική άνωθεν εντολή για μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων κατά 80% στις περιοχές κινδύνου που ανακοίνωσε απόψε ο κ. Χαρδαλιάς εξειδικεύοντας τα νέα μέτρα που εξήγγειλε το πρωί ο κ. Μητσοτάκης είναι μεθόδευση καταστροφική και θανατηφόρα.

Αποτελεί ανοικτή ομολογία από την κυβέρνηση πως όλους τους προηγούμενους μήνες ούτε 'θωράκισε το ΕΣΥ', ούτε προσλήψεις έκανε και γι’ αυτό πάλι όπως την άνοιξη θέλει να μετακινήσει προσωπικό από τα χειρουργεία προς τα ΤΕΠ, τις πτέρυγες COVID και τις ΜΕΘ COVID.

Αποτελεί ανοικτή ομολογία πως η κυβέρνηση απλά δεν ενδιαφέρεται για την εκτίναξη της θνητότητας και της νοσηρότητας από χειρουργικές παθήσεις. Δεν την ενδιαφέρουν θάνατοι που δεν απασχολούν τα δελτία ειδήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως από την ανακοίνωση του συγκεκριμένου μέτρου 'απέδρασαν' οι υπουργοί Υγείας κ.κ. Κικίλιας - Κοντοζαμάνης και έβαλαν μπροστά τον κ. Χαρδαλιά.

Χαρακτηριστική επίσης είναι και η ένοχη σιωπή των λεγόμενων 'ειδικών του κράτους' στους οποίους μάλιστα 'απαγορεύεται να κάνουμε κριτική' σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Ας μας εξηγήσουν ποια ακριβώς επιστήμη προβλέπει την σχεδόν πλήρη κατάργηση της χειρουργικής δραστηριότητας στην δημόσια περίθαλψη και πού ακριβώς σύμφωνα με την επιστήμη τους θα πηγαίνουν να χειρουργούνται οι φτωχοί άνθρωποι δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία που δεν έχει να πληρώνει στις ιδιωτικές κλινικές.

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί της δημόσιας περίθαλψης μαζί με τον λαό θα νικήσουν την επιδημία και ταυτόχρονα θα ανατρέψουν αυτήν την ανάλγητη ταξική απάνθρωπη πολιτική".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα