Ξεχασμένο επί 12 μέρες, είχε μείνει σε πλοίο της γραμμής κιβώτιο με 50 δείγματα για εξέταση CoViD-19, τα οποία είχαν ληφθεί από ασθενείς του ψυχιατρικού τομέα του ΠΙΚΠΑ και του Γηροκομείου Λέρου.

Το βιολογικό υλικό είχε ληφθεί στις 19 Οκτωβρίου. Παρέμεινε κατεψυγμένο στο πλοίο, μέχρι το περασμένο Σάββατο, όταν παραδόθηκε από τους υπεύθυνους του πλοίου στο Κέντρο Υγείας της Πάτμου!

Το περιστατικό καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου Νοσοκομείου Λέρου, Κέντρου Υγείας Πάτμου, Λειψών και Αγαθονησίου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το υλικό παρέμεινε στην κατάψυξη του πλοίου επί 12 ημέρες, χωρίς να το αναζητήσει κάποιος.

Στο μεταξύ, η αρμόδια επιτροπή του νοσοκομείου Λέρου είχε απευθύνει προς τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ερώτημα για το αποτέλεσμα των ελέγχων.

Η απάντηση που είχαν λάβει ήταν πως "δεν υπάρχει ειδοποίηση από το εργαστήριο, επομένως όλο το προς εξέταση υλικό είναι αρνητικό για τον ιό"...

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι ευθύνες της διοίκησης του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης είναι τεράστιες, ως προς την προχειρότητα του μηχανισμού που έχει στηθεί, για την μεταφορά βιολογικών υλικών προς εξέταση και κατά συνέπεια στην ανίχνευση και πρόληψη της νόσου:

"Οι κυβερνητικές ευθύνες, αλλά και εκείνες της Περιφέρειας, τοπικής διοίκησης, πολλαπλασιάζονται και με το γεγονός της μη ύπαρξης μονίμου κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα νησιά της Λέρου και Πάτμου", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, για να σημειώσουν:

Ευχολόγια

"Η υγεία μας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ούτε με 'εκ των υστέρων πράξεις' (απάντηση του ΕΟΔΥ σε ερώτηση μας ήταν ότι θα ξαναπαρθούν τα δείγματα), ούτε με 'ευχολόγια', ούτε βέβαια αδυνατίζοντας συνολικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με πρακτικές 'ράβε - ξήλωνε', μετατρέποντας το σε ΕΣΥ 'μίας και μοναδικής νόσου', όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα περιορισμού των τακτικών χειρουργείων".

Οι γιατροί τονίζουν πως τα ίδια τα γεγονότα δείχνουν ότι κυβέρνηση και τοπικές αρχές δεν έχουν σε προτεραιότητα τη Δημόσια Υγεία:

"Η εγκληματική καθυστέρηση στην θωράκιση του συστήματος Υγείας, αποδεικνύει ότι η προστασία της Υγείας του λαού μας είναι έξω από τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης", επισημαίνουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο