H νυκτερινή αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, η οποία παραβλέπεται χωρίς 24ωρη μέτρηση, συσχετίστηκε με αύξηση της καρδιαγγειακής νόσου σε μελέτη παρατήρησης από την Ιαπωνία.

Οι "Riser" που έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση τη νύχτα από ό,τι κατά τη διάρκεια της ημέρας, διατρέχουν σύμφωνα με την δημοσίευση στο "Circulation", άμεσο κίνδυνο χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας.

Σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς στην υπέρταση, η διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης θα πρέπει να περιλαμβάνει μακροπρόθεσμη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Ο λόγος είναι, από τη μία πλευρά, ο αποκλεισμός της υπέρτασης "λευκής μπλούζας". Από την άλλη, μόνο ένα προφίλ της καθημερινής αρτηριακής πίεσης παρέχει σαφή εικόνα για τις ημερήσιες διακυμάνσεις.

Ειδικότερα, η νυχτερινή αρτηριακή πίεση ασκεί σημαντική επίδραση στην πρόγνωση. Φυσιολογικά, η νυχτερινή πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κυμαίνεται από 10 - 20% .Η απουσία πτώσης αλλά και μια ενδεχόμενη αύξηση, μπορεί να μεγαλώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αυτό καταδείχθηκε και στην μελέτη JAMP.  Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν συνολικά 6.359 ασθενείς από όλη την Ιαπωνία με μέση ηλικία τα 68 έτη το χρονικό διάστημα μεταξύ 2009 - 2017 στους οποίους υπήρχε τουλάχιστον ένας καρδιομεταβολικός παράγοντας κινδύνου.

Συνολικά 3/4 των συμμετεχόντων έλαβαν αντι-υπερτασικά φάρμακα, αλλά κανένας δεν παρουσίασε συμπτωματική ασθένεια κατά τη στιγμή της μακροπρόθεσμης μέτρησης της αρτηριακής πίεσης.

Αυτό όμως άλλαξε τα επόμενα 4,5 χρόνια παρακολούθησης: συνολικά 119 συμμετέχοντες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, 99 στεφανιαία και 88 καρδιακή ανεπάρκεια. Ενώ τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο του οικογενειακού γιατρού δεν έδειξαν αυξημένο κίνδυνο, αν και σχεδόν το 60% είχε ανεξέλεγκτη υπέρταση άνω των 140/90 mm Hg, οι νυχτερινές διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης είχαν σημαντικό αντίκτυπο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Kazuomi Kario της Ιατρικής Σχολής Jichi στο Shimotsuke (βόρεια του Τόκιο), η αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 20 mm Hg συσχετίστηκε με αύξηση 18% στα αθηροσκληρωτικά καρδιαγγειακά επεισόδια. Ακόμη πιο έντονα, και συγκεκριμένα κατά 25%, αυξήθηκε ο κίνδυνος χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας.

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονταν οι “Riser", στους οποίους οι τιμές της νυχτερινής αρτηριακής πίεσης υπερέβαιναν τις ημερήσιες.  

Σύμφωνα με τον Kario, τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για νυχτερινή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό που μαθαίνουμε τώρα είναι ότι η αυξημένη νυχτερινή πίεση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας.

Πηγές:
Circulation

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;