Έρευνα σε 37 ανθρώπους έδειξε ότι συσσώρευση κορτιζόλης μπορεί να μετρηθεί από την κυψελίτιδα στο αυτί.

Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για καλύτερους τρόπους διάγνωσης ψυχικών παθήσεων όπως η κατάθλιψη, αναφέρει ο ερευνητής Dr Andres Herane-Vives. Ανέπτυξε νέο είδος στυλεού που δεν βλάπτει το τύμπανο.

Η κορτιζόλη, όταν στέλνει σήματα συναγερμού στον εγκέφαλο ως απάντηση στο στρες, μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε σύστημα, από το ανοσοποιητικό έως την πέψη και τον ύπνο. Ο ρόλος της ορμόνης σε διαταραχές όπως το άγχος και η κατάθλιψη δεν έχει κατανοηθεί πλήρω.

Ο Dr Herane-Vives, του University College London Institute of Cognitive Neuroscience, θέλησε να κατανοήσει τι θα μπορούσαν να σημαίνουν τα χαμηλά ή υψηλά επίπεδα κορτιζόλης.

Αν και είναι νωρίς ακόμα, ελπίζει ότι τελικά θα βοηθηθεί να αναπτύξει αντικειμενική βιολογική μέτρηση για ψυχικές νόσους.

Η μέθοδος θα μπορούσε πιθανόν να χρησιμοποιηθεί για την πληροφόρηση σχετικά με το ποιος θα μπορούσε ή όχι να ωφεληθεί από λήψη αντικαταθλιπτικών.

Η κορτιζόλη μπορεί να μετρηθεί στο αίμα αλλά αυτό δίνει μόνο στιγμιαία εικόνα των επιπέδων της ορμόνης ενός ανθρώπου.

Καθώς οι εξετάσεις αίματος μπορεί να φέρνουν στρες, μπορούν δυνητικά να δίνουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Ο Dr Herane-Vives, θέλησε να δει αν τα χρόνια επίπεδα κορτιζόλης θα μπορούσαν να μετρηθούν εξετάζοντας ιστούς του οργανισμού στους οποίους συσσωρεύεται η ορμόνη.

Μακροπρόθεσμα, η μέθοδος θα μπορούσε να αναπτυχθεί ώστε να μετρά πράγματα όπως τα επίπεδα γλυκόζης ή ακόμα και αντισώματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα