Διάφορα σκευάσματα ανοσοθεραπείας γνωστών φαρμακευτικών εταιρειών βρίσκονται στην αναμονή στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, με τις προσφορές να κατατίθενται αυτή την περίοδο. Τα φάρμακα αυτά συνοδεύονται με πολλαπλές ενδείξεις που μπορούν να αποτελέσουν θεραπεία συνδυαστικά και με άλλες θεραπείες.

Η ανοσοθεραπεία εν γένει εξελίσσεται στο νέο πρότυπο φροντίδας για ασθενείς με καρκίνο και δη με καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος στη χώρα μας αποτελεί την τρίτη σε σειρά αιτία θανάτου, μετά τα εγκεφαλικά και τα καρδιακά.

Η ζήτηση για καινοτόμες θεραπευτικά λύσεις, όπως η ανοσοθεραπεία, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια, συμπαρασύροντας όμως ταυτόχρονα και τη δαπάνη υγείας για το κράτος προς τα επάνω.

Η υπόσχεση για σημαντικές προόδους στη θεραπεία του καρκίνου δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη, με πολλά υποσχόμενες εξελίξεις στην ανοσοθεραπεία και τις θεραπείες συνδυασμού.

Η ανοσοθεραπεία, είναι η καινοτόμα θεραπευτική προσέγγιση, που βασίζεται στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού, ώστε να καταπολεμήσει και, ιδανικά, να καταστρέψει το καρκινικό κύτταρο.
 
Σε συνέχεια της πρότασης διαλόγου ενός Οδικού Χάρτη για βιώσιμη και αποτελεσματική φαρμακευτική φροντίδα στην Ελλάδα, όπως παρουσιάστηκε στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου την προηγούμενη Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020 από το Pharma Innovation Forum (PIF), το φορέα που εκπροσωπεί τις διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, στα πλαίσια πρότασης τριετούς Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης και της φαρμακευτικής βιομηχανίας, η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών σε νέες, καινοτόμες θεραπείες αποτελεί κεντρικό στόχο των προτάσεων.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Πρόεδρος του PIF, Agata Jakoncic "Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, οι καινοτόμες εταιρείες της φαρμακοβιομηχανίας είναι έτοιμες και αποφασισμένες να προσφέρουν λύσεις για όλους".

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόνοια για τη διασφάλιση βιώσιμης χρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια, θα επιτρέψει την ομαλή πρόσβαση όλων των ασθενών σε νοσοκομειακές θεραπείες που έχουν ανάγκη και θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό της δαπάνης για το κράτος, με στόχο τη διατήρηση της βιωσιμότητας του εθνικού συστήματος υγείας.

Σε εκκρεμότητα συνεχίζουν να βρίσκονται κατηγορίες με ακάλυπτες θεραπευτικές ανάγκες, όπως π.χ. οι ανοσοθεραπείες, η ψωρίαση και η νωτιαία μυϊκή ατροφία.

Ωστόσο, οι ασθενείς δεν μπορούν να αφήνονται να περιμένουν, καθώς οι νέες, καινοτόμες θεραπευτικές πρακτικές, αποτελούν διαβατήριο ζωής για πολλούς από αυτούς, τη στιγμή μάλιστα που σύγχρονα, πιο αποτελεσματικά και πολύτιμα φαρμακευτικά σκευάσματα κυκλοφορούν ήδη σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Long CoViD: Πιο εξασθενημένες οι γυναίκες μετά την απoκατάσταση [μελέτη]
Γεωργιάδης κατά Κασσελάκη για τις δαπάνες Υγείας
Παγκόσμια ημέρα ελονοσίας: Σοβαρός κίνδυνος για τις εγκύους