Ερευνητές του University of Huddersfield χαρτογράφησαν την διασπορά του κορωνοϊού SARS-CoV-2,  βάζοντας την Ευρώπη στην κεντρική σκηνή ως κύρια αιτία της εξάπλωσης της πανδημίας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Microorganisms και επιβεβαιώνουν ότι ο ιός ξεκίνησε από την Κίνα και το πιο πιθανό είναι να μεταπήδησε στους ανθρώπους από νυχτερίδες. Αλλά είναι η Ευρώπη και όχι η Κίνα η κύρια πηγή εξάπλωσης της νόσου στον πλανήτη.

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί στη Βρετανία και στην Ευρώπη φαίνεται να ήταν πολύ λίγοι και να επιβλήθηκαν πολύ αργά και το μεγαλύτερο μέρος της εξάπλωσης του ιού στην Αμερική και άλλα μέρη του πλανήτη ήταν μέσω της Ευρώπης -όχι άμεσα από την Κίνα.

Η έρευνα εστίασε σε γονιδιώματα του ιού, με δείγματα- 27.000- από πολλές χώρες του πλανήτη.

Το μέγεθος μαμούθ της βάσης δεδομένων-ακόμα και τον περασμένο Μάιο- όταν άρχισε η έρευνα, την καθιστά μια από τις μεγαλύτερες αναλύσεις του είδους της που πραγματοποίθηκαν ποτέ.

Οι αναλύσεις στοιχείων από ΜΕΘ πραγματοποιήθηκαν από την κλινική γενετίστρια Dr. Teresa Rito και τον εξελικτικό γενετιστή Dr. Pedro Soares, του University of Minho, στην Πορτογαλία.

Υπάρχει τεράστια συνεχιζόμενη παγκόσμια προσπάθεια για να κατανοηθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και ερευνητές προσπαθούν να κάνουν διαθέσιμη την εργασία τους στο κοινό το συντομότερο.

Πηγές:
Microorganisms

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις