Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες που πραγματεύονται διαχρονικές αλλά και επίκαιρες προκλήσεις αναφορικά με την προαγωγή της δημοκρατίας στην υγεία, την εγγραμματοσύνη υγείας και τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης κάθε πολίτη και κάθε ασθενή στο υγειονομικό σύστημα, με όρους ποιότητας, αποτελεσματικότητας και ισονομίας.

Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης, Καθηγητής Κυριάκος Σουλιώτης θα παρουσιάσει ενώπιον του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του κοινού, την πρόταση σχεδίου νόμου για τη θεσμοθέτηση της συμμετοχής των ασθενών σε όλες τις διαδικασίες χάραξης, υλοποίησης και αξιολόγησης των πολιτικών υγείας στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που συνιστά διαχρονική διεκδίκηση των συλλόγων ασθενών, προκειμένου να διασφαλιστούν στην πράξη η ασθενοκεντρικότητα του υγειονομικού συστήματος, καθώς και οι αρχές της διαφάνειας και λογοδοσίας στη λήψη αποφάσεων.

Στο πλαίσιο του διημέρου θα παρουσιαστούν επίσης, τέσσερα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για την επίδραση της πανδημίας COVID-19 στη ζωή, την καθημερινότητα και την υγεία των χρόνιων ασθενών στην Ελλάδα.

Τα ντοκιμαντέρ φέρουν τη σφραγίδα της δημοσιογράφου Σοφίας Παπαϊωάννου και της ερευνητικής ομάδας της και αναδεικνύουν σε πρώτο πρόσωπο τις αληθινές ιστορίες ασθενών και φροντιστών, εν μέσω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης.

Το Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών διοργανώνεται από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας  και τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Υγείας.

Αποτελεί δε το μεγαλύτερο θεσμό διαβούλευσης των συλλόγων της χώρας, καθώς και το σημείο αναφοράς του δημοσίου διαλόγου των χρηστών υγειονομικών υπηρεσιών με τους εκπροσώπους της Πολιτείας, των κοινοβουλευτικών κομμάτων, της επιστημονικής κοινότητας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν τις εργασίες του συνεδρίου στην ιστοσελίδα www.greekpatient.gr και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ένωσης, καθώς και στον ιστότοπο του συνεδρίου https://www.patientsinpower.gr/ όπου παρατίθενται επιπρόσθετες πληροφορίες για την ταυτότητα, τους ομιλητές και την ατζέντα του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της ¨Πέμπτης
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό