Oι φοιτητές ιατρικής χρειάζονται περισσότερη στήριξη για να αυξήσουν τις διατροφικές τους γνώσεις και ικανότητες πριν αποφοιτήσουν, αναφέρει νέα έρευνα του Griffith University, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition, Prevention and Health.

Η έρευνα διήρκεσε 5 χρόνια και εξέτασε 100 φοιτητές Ιατρικής στη Νέα Ζηλανδία που ανέφεραν τις γνώσεις τους σχετικά με τη διατροφή σε 3 χρονικές περιόδους κατά τη φοίτησή τους απαντώντας στην ίδια έρευνα στο τέλος του δεύτερου, τέταρτου και πέμπτου έτους σπουδών.

Αν και οι φοιτητές αύξησαν μέτρια τις γνώσεις διατροφής και τις ικανότητές τους από το δεύτερο έως το τέταρτο έτος, τα γενικά αποτελέσματα ήταν πολύ χαμηλά, δήλωσε η ερευνήτρια Lauren Ball του Menzies Health Institute Queensland.

Υπήρχε σαφής επιθυμία για περισσότερη εκπαίδευση σχετικά με τη διατροφή από όλους τους φοιτητές. Σημαντική μέθοδος για τη στήριξη της υγιεινής διατροφής είναι η ενσωμάτωση της διατροφής στις υπηρεσίες περίθαλψης και οι γιατροί αναμένεται να παρέχουν συμβουλές διατροφής σε ασθενείς ώστε να βελτιώνουν τη διατροφή τους όπου είναι αναγκαίο.

Για να παρέχουν διατροφική περίθαλψη οι γιατροί, χρειάζονται επαρκείς γνώσεις διατροφής, ικανοτήτων και συμπεριφορών ώστε να στηρίξουν την ενσωμάτωση τέτοιας περίθαλψης στην συνήθη πρακτική με τους ασθενείς.

Η  Ball δήλωσε ότι αναγνωρίζεται πως οι τελειόφοιτοι φοιτητές Ιατρικής έχουν έλλειψη γνώσεων διατροφής ώστε να στηρίξουν ενεργά την αλλαγή στη διατροφική συμπεριφορά των ασθενών.

Πρόσθεσε, ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα που περιγράφει πώς οι γνώσεις διατροφής όπως αξιολογούνται από τους φοιτητές Ιατρικής, αλλάζουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η περαιτέρω στήριξή τους ώστε να αυξήσουν τις γνώσεις τους στον τομέα είναι αναγκαία.

 

Πηγές:
BMJ Nutrition, Prevention and Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για γιορτές με υγεία
Χριστουγεννιάτικα δώρα ζωής - Το σήμερα και το αύριο των μεταμοσχεύσεων
Το “Hangover” των εορτών