Σκέψεις για διαμόρφωση μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για ασθενείς με CoViD-19 στο Βελλίδειο Εκθεσιακό Κέντρο, υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από την πίεση που δέχονται οι τοπικές μονάδες Υγείας.

Η ζήτηση για νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι πολύ μεγάλη και έχουν ήδη επιστρατευθεί επιπλέον ΜΕΘ στην πόλη, όπου η πληρότητα των κλινών ανερχόταν χθες στο 89%.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, δήλωσε σήμερα στον Σκάι πως η μετατροπή του Βελλίδειου σε ΜΕΘ είναι μία σωστή σκέψη, η οποία - προς το παρόν - δεν χρειάζεται.

"Ελπίζουμε να μην φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο", πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ο κ. Γώγος πως είμαστε στα όρια στη Θεσσαλονίκη και για αυτό και υπάρχει κινητικότητα στο βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουν και άλλες ΜΕΘ:

"Σε μία κρίση πρέπει να είμαστε έτοιμοι", επισήμανε ο καθηγητής, αναφέροντας πως το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμοι αναπνευστήρες. 

Πρόβλημα - είπε - υπάρχει και στη Λάρισα, όπου ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων.

Στο μεταξύ, από το πρωί έχουν σχηματιστεί ουρές πολιτών στο προαύλιο του "Ιπποκρατείου" της Θεσσαλονίκης, το οποίο εφημερεύει. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, οι πολίτες περιμένουν να εξεταστούν για CoViD-19 από κλιμάκια του ΕΟΔΥ που βρίσκονται εκεί.

Η εφημερία του νοσοκομείου γίνεται - προς το παρόν - κανονικά, ενώ την εφημερία της πόλης επικουρεί σήμερα το Διαβαλκανικό.

Βελλίδειο

Το Βελλίδειο Εκθεσιακό Κέντρο βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Στρατού και 3ης Σεπτεμβρίου της Θεσσαλονίκης και φιλοξενεί κάθε είδους εκδηλώσεις.

Ονομάζεται Βελλίδειο προς τιμήν του Ιωάννη Βελλίδη, ο οποίος ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, εκδότης και επιχειρηματίας, από τους σημαντικότερους Θεσσαλονικείς του 20ού αιώνα.

Διαθέτει 5 αίθουσες, βοηθητικούς και χώρους υποδοχής με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Το υπόγειο πάρκινγκ έχει δυναμικότητα 430 θέσεων αυτοκινήτων.

Ευρώπη

Πίεση υπάρχει στις ΜΕΘ και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με τη Γαλλία και την Ολλανδία να στέλνουν ασθενείς για νοσηλεία στη γειτονική Γερμανία.

Στα νοσοκομεία της Σερβίας, η πληρότητα αγγίζει το 100% και μειώνονται οι ελεύθερες κλίνες στις προσωρινές νοσοκομειακές δομές, που δημιουργήθηκαν στο κλειστά στάδια Arena στο Νέο Βελιγράδι και Chair στην πόλη Νις.

Νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές στην Ιταλία απευθύνουν δραματική έκκληση σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των νοσοκομείων της χώρας να δεχθούν νέους ασθενείς με κορωνοϊό.

"Τα νοσοκομεία είναι στο χείλος της κατάρρευσης λόγω έλλειψης προσωπικού και κλινών, ενώ συνεχίζεται αδιάκοπα η έλευση ασθενών, εξαιτίας της διάδοσης του ιού", γράφουν σε ανοικτή επιστολή του. Σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας έχουν γεμίσει και τα κρεβάτια στις απλές κλίνες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο