Ενα πολυχάπι που συνδυάζει 3 αντιυπερτασικά φάρμακα και ένα που μειώνει τη χοληστερόλη, όταν λαμβάνεται με ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου έως  40%, αναφέρει νέα έρευνα.

Αν ληφθεί μόνο, το συνδυαστικό χάπι μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο όπως και για την ανάγκη αγγειοπλαστικής ή άλλους τύπους εγχείρησης καρδιάς κατά 20%,

Όταν χορηγείται με ασπιρίνη. ο συνδυασμός δρα ώστε να μειώνει τον κίνδυνο για αυτά τα καρδιαγγειακά συμβάντα δυο φορές περισσότερο σε σχέση με τη μη λήψη και ασπιρίνης.

Το προϊόν της έρευνας περιείχε 40 mg simvastatin, 100 mg. oatenolol, 25 mg. hydrochlorothiazide και 10 mg. Ramipril.

Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 89 κέντρα, σε 9 χώρες, και συντονίστηκε από το McMaster University και το Hamilton Health Sciences.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση του πολυχαπιού μόνου ή σε συνδυασμό με ασπιρίνη σε 5.714 άντρες 50 ετών και άνω και γυναίκες 55 ετών και άνω.

Όσοι έλαβαν το πολυχάπι με ασπιρίνη έλαβαν χαμηλή δόση ασπιρίνης των 75 mg. την ημέρα.

Η έρευνα διήρκεσε 5 χρόνια. Έδειξε ότι το 4.4% όσων έλαβαν μόνο το πολυχάπι υπέστησαν καρδιακή προσβολή. εγκεφαλικό επεισόδιο ή πέθαναν από σχετικά με την καρδιά αίτια σε σύγκριση με 5,5% όσων έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μεταξύ όσων πήραν μόνο ασπιρίνη το  4.1% εμφάνισαν αυτά τα σχετικά με την καρδιά συμβάντα. Περίπου το 4.1% όσων έλαβαν το πολυχάπι με ασπιρίνη εμφάνισαν καρδιακές επιπλοκές.

Το κύριο όφελος του πολυχαπιού εκτός από την αποτελεσματικότητά του, είναι η άνεση, καθώς σημαίνει ότι όσοι χρειάζονται αγωγή θα πρέπει να παίρνουν μόνο ένα χάπι την ημέρα αντί για 3.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Πηγές:
New England Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού