Ο ηλεκτροβελονισμός που λέγεται πως έχει καλύτερη επίδραση συγκριτικά με τον συμβατικό βελονισμό, δεν ανακούφισε τους πόνους στην πλάτη περισσότερο από μια εικονική θεραπεία, σύμφωνα με τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο "JAMA Network Open". Πάντως υπήρξε βελτίωση της κινητικότητας στην καθημερινότητα.

Οι χρόνοι πόνοι στην πλάτη ανήκουν στο σύνηθες πεδίο δράσης του βελονισμού. Ο ηλεκτροβελονισμός υπόσχεται λόγω της επιπρόσθετης διέγερσης βελτιωμένη επίδραση.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον αναισθησιολόγο Jiang-Ti Kong του Stanford University School of Medicine στο Palo Alto της Καλιφόρνια ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες τυχαιοποιημένη μελέτη για τον ηλεκτροβελονισμό.

Στην μελέτη συμμετείχαν 121 ασθενείς που υπέφεραν εδώ και 6 μήνες από πόνους στο οσφύο, η ένταση των οποίων τον τελευταίο μήνα κατατάσσονταν σε τουλάχιστον 5 από 10 σημεία.

Οι ασθενείς έκαναν για διάστημα 6 εβδομάδων 12 βελονισμούς διάρκειας 45 λεπτών. Ανά συνεδρία χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 20 ηλεκτρικά διεγερμένες βελόνες. Ωστόσο μόνο στους μισούς ασθενείς έγιναν τσιμπήματα.

Στην ομάδα ελέγχου χρησιμοποιήθηκαν οι λεγόμενες placebo-βελόνες Streitberger, οι οποίες,  χωρίς να το καταλαβαίνει ο βελονιστής, δεν εισχωρούν στο δέρμα.

Το πρωταρχικό τέλος της μελέτης ήταν η ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη, που μετρήθηκε με το εργαλείο PROMIS του  αμερικάνικου συστήματος Υγείας, το οποίο καταγράφει τους τωρινούς αλλά και  τους πόνους των τελευταίων 7 ημερών. Η αξιολόγηση έγινε με ένα  T-Score.

Αντίθετα απ΄ότι αναμενόταν, ο ηλεκτροβελονισμός δεν ανακούφισε από τους πόνους. 2 εβδομάδες μετά την τελευταία συνεδρία η τιμή - T ήταν πιο ευνοική συγκριτικά με την ομάδα Placebo (-4,33 έναντι -2,30).

Καλύτερα ήταν πάντως τα  αποτελέσματα στο „Roland and Morris Disability Questionnaire“ (RMDQ), στο οποίο οι ασθενείς ρωτήθηκαν για την ενόχληση στην καθημερινότητα.

Πηγές:
Jama Network Open

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία