Η καμπάνια #happyBREATHday γιορτάζει φέτος ένα χρόνο δράσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, μια επικίνδυνη και απειλητική για τη ζωή νόσο του αναπνευστικού, από την οποία πάσχουν χιλιάδες συμπολίτες μας χωρίς όμως να το γνωρίζουν. Για τη φετινή της δράση, η καμπάνια επιλέγει ως μήνυμά της το «Ενημερώνομαι, δρω, ζω καλύτερα με Χ.Α.Π.» και αναδεικνύει τη σημασία της ενημέρωσης, της πρόληψης και την αξία της τακτικής επαφής με τον πνευμονολόγο ώστε οι ασθενείς με Χ.Α.Π. να μπορούν να διατηρούν μια καλή ποιότητα ζωής.

Ενημέρωση

Τι είναι η ΧΑΠ: Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) είναι μία κοινή χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών. Στην Ελλάδα, το κάπνισμα αποτελεί τη βασικότερη αιτία της ΧΑΠ και τα συνήθη συμπτώματα είναι η δύσπνοια, ο βήχας, η απόχρεμψη και η αίσθηση της εύκολης κούρασης τα οποία σταδιακά επιδεινώνονται, γίνονται επίμονα και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Δράση

Όταν τα παραπάνω συμπτώματα και το ιστορικό δημιουργήσουν την υποψία της Χ.Α.Π., είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία με πνευμονολόγο, καθώς η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη έκβαση της νόσου.

Καλύτερη ποιότητα ζωής με τη ΧΑΠ

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα όσον αφορά στην κατανόηση και αντιμετώπιση της νόσου και υπάρχουν πλέον πολλές διαφορετικές διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να συμβάλλουν στη διαχείριση της νόσου και να συνεισφέρουν σε μια καλύτερης ποιότητας ζωή για τον ασθενή.

Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Χ.Α.Π., η καμπάνια #happyBREATHday φιλοξενεί τρείς διακεκριμένους πνευμονολόγους, τον κ. Στέλιο Λουκίδη, Καθηγητή Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, την κα. Αφροδίτη Μπούτου, Πνευμονολόγο-Επιμελήτρια Β’ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκη «Γ. Παπανικολάου» και τον κ. Ελευθέριο Βρουβάκη, Πνευμονολόγο- Φυματιολόγο και Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής «Ανάσα» στο Metropolitan Hospital, σε μία συζήτηση για τη Χ.Α.Π., με τη δημοσιογράφο υγείας Σοφία Νέτα στον συντονιστικό ρόλο.

Παρακολουθήστε όλη τη συζήτηση στη Facebook σελίδα #happyBREATHday και ενημερωθείτε για τη Χ.Α.Π.

Δείτε το link εδώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ψυχική υγεία
Εγκρίθηκαν οι πρώτοι κανόνες της ΕΕ ενάντια στη βία κατά των γυναικών
Συνεδρίαση της  Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για το περιβάλλον