Ερευνητές του Karolinska Institutet, αναφέρουν υποσχόμενα αποτελέσματα από συνδυαστική θεραπεία στο εργαστήριο, έναντι της COVID-19.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο EMBO Molecular Medicine,οι ερευνητές δείχνουν ότι συνδυασμός remdesivir και hrsACE2, (φάρμακο που βρίσκεται σε δοκιμές φάσης II για την αγωγή κατά της COVID-19) μείωσε το  ιικό φορτίο sars-cov-2 και κατέστειλε τον πολλαπλασιασμό του ιού σε κυτταρικές καλλιέργειες.

Το Remdesivir,φάρμακο κατά της  COVID-19, δρα καταστέλλοντας ένζυμο που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού. Σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ και στους πνεύμονες.

Το hrsACE2 είναι γενετικά τροποποιημένη ποικιλία της μεμβρανικής πρωτεΐνης  ACE2 που χρησιμοποιεί ο κορωνοιός για να εισβάλλει στα κύτταρα.

Οι ερευνητές εξέτασαν το συνδυασμό remdesivir και hrsACE2 σε κυτταρικές καλλιέργειες από πιθήκους, σφαιροειδή ήπατος και τρισδιάστατα οργανοειδή νεφρών.

Συνδυάζοντας αυτές τις δυο ουσίες, οι ερευνητές μπόρεσαν να πετύχουν διπλό αποτέλεσμα- να μειώσουν το ιικό φορτίο και τον πολλαπλασιασμό του ιού σε γειτονικά κύτταρα.

Επιπλέον. πέτυχαν το αποτέλεσμα με χαμηλές δόσεις κάθε ουσίας που μείωσαν την τοξικότητά τους και τις έκαναν πιο ασφαλείς για χρήση.

Πηγές:
EMBO Molecular Medicine,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια