Το lockdown συνδέεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς που επισκέφτηκαν τα επείγοντα. Αυτό είναι το εύρημα έρευνας στην Αργεντινή, που παρουσιάστηκε στο 46th Argentine Congress of Cardiology (SAC).

Η εισαγωγή στα επείγοντα κατά τη διάρκεια του lockdovw συνδέθηκε με 37% αύξηση των πιθανοτήτων αυξημένης αρτηριακής πίεσης, δήλωσε ο  Dr. Matías Fosco, του  Favaloro Foundation University Hospital, Buenos Aires.

Μετά την έναρξη της κοινωνικής απομόνωσης παρατηρήθηκε ότι οι περισσότεροι ασθενείς που έφθαναν στα επείγοντα είχαν αυξημένη αρτηριακή πίεση και πραγματοποιήθηκε έρευνα σχετικά με το θέμα.

Η έρευνα έγινε στο Τμήμα Επειγόντων του Favaloro Foundation University Hospital. Η συχνότητα υψηλής πίεσης σε ασθενείς 21 ετών και άνω κατά τη διάρκεια του τρίμηνου lockdown (Μάρτιο έως Ιούνιο) συγκρίθηκε με δυο προηγούμενες περιόδους-τους ίδιους 3 μήνες του 2019 και 3 μήνες ακριβώς πριν την έναρξη της κοινωνικής απομόνωσης.

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι standard εξέταση κατά τη μεταφορά στα Επείγοντα και σχεδόν όλοι οι ασθενείς που εισήχθησαν το συγκεκριμένο διάστημα περιελήφθησαν στην έρευνα. Οι κυριότερες αιτίες επίσκεψης στα επείγοντα ήταν η στηθάγχη, η δύσπνοια, η ζάλη,  ο πυρετός, ο βήχας, ο πόνος στην κοιλιά και η υπέρταση.

H έρευνα περιέλαβε 12,241 ασθενείς. Η μέση ηλικία ήταν τα 57 έτη και το 45.6% ήταν γυναίκες. Κατά την περίοδο απομόνωσης 1,643 ασθενείς μεταφέρθηκαν στα επείγοντα.

Αυτό ήταν 56,9% λιγότερο σε σχέση με τους ίδιους μήνες το 2019 (3.810 ασθενείς) και 53,9% χαμηλότερο σε σχέση με τους 3 μήνες πριν την κοινωνική απομόνωση (3.563 ασθενείς).

Στο διάστημα του lockdown, 391 (23.8%) ασθενείς στα επείγοντα είχαν υψηλή πίεση. Το ποσοστό ήταν σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019 όταν έφτασε στο 17,5%, και σε σύγκριση με τους 3 μήνες πριν το lockdown (15,4%)

O Dr. Fosco, δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές πιθανές αιτίες, όπως το αυξημένο στρες λόγω της πανδημίας, με περιορισμό στις επαφές και εμφάνιση οικονομικών ή οικογενειακών δυσκολιών. Αλλαγές στις συμπεριφορές  μπορεί ενδεχομένως να έπαιξαν ρόλο, με υψηλότερη πρόσληψη τροφής και αλκοόλ και αύξηση βάρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management