Η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D3 μειώνει τον κίνδυνο μεταστατικού καρκίνου και θανάτου κατά 17%, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Ωστόσο, δεν συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Τα οφέλη της D3 στον περιορισμό των μεταστάσεων και στη σοβαρότητα της νόσου φάνηκαν σε όλα τα είδη καρκίνου και ήταν ιδιαίτερα εμφανή σε συμμετέχοντες με υγιές βάρος.

Το κύριο μήνυμα της έρευνας είναι, ότι η βιταμίνη D μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης μεταστατικού ή μοιραίου καρκίνου σε ενήλικες χωρίς διάγνωση καρκίνου, δήλωσε η Dr. Paulette Chandler, του Brigham and Women's Hospital in Boston.

Πρόσθεσε, ότι η νέα έρευνα υπογραμμίζει ότι η παχυσαρκία μπορεί ενδεχομένως να οδηγεί σε αντίσταση στην επίδραση της βιταμίνης D.

Η έρευνα αποτελεί συνέχεια της Vital study. Αξιολογεί αν η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 – σε δόση 2.000 Διεθνών μονάδων – μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου, σε ανθρώπους χωρίς ιστορικό αυτών των νόσων.

Ο πληθυσμός της έρευνας ήταν σχεδόν 26.000. Περίπου οι μισοί λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D3 καθημερινά, ενώ οι υπόλοιποι λάμβαναν placebo.

Σε 5 χρόνια, κατά μέσον όρο, το 6% των συμμετεχόντων και στις 2 ομάδες εμφάνισε καρκίνο. Πιο συνήθεις ήταν του προστάτη, του μαστού και του πνεύμονα.

Ωστόσο, το 1,7% των συμμετεχόντων στην ομάδα της βιταμίνης D εμφάνισε μεταστατικό καρκίνο ή πέθανε σε σχέση με το 2.1% της ομάδας του placebo.

Επιπλέον, η λήψη της D3 σε συνδυασμό με διατήρηση υγιούς βάρους μείωσε τον κίνδυνο μεταστατικού καρκίνου και θανάτου περίπου κατά 40%.

 

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τεράστια ανησυχία" ΠΟΥ για μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους
Συναγερμός ΠΟΥ για τη μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους
Νέο τεστ ούρων ανιχνεύει τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου