Σοροί ανθρώπων κλεισμένες σε μπλε πλαστικούς σάκους, τοποθετημένες εκτός ψυκτικών θαλάμων, σε χώρο που ψύχεται από ένα …air contition.

Εικόνες από το νεκροτομείο του Αχιλλοπούλειου νοσοκομείου Βόλου που σοκάρουν και προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σημεία των καιρών, τραγική συνέπεια του κύματος θανάτων από την πανδημία που σαρώνει τη χώρα, λέει η διοίκηση του νοσοκομείου. Κάποιοι θα έπρεπε να μεριμνήσουν για επαρκή αριθμό ψυκτικών θαλάμων, σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Το "Αχιλλοπούλειο", που εξυπηρετεί μια πόλη 150.000 κατοίκων και μια ευρύτερη περιοχή με ακόμη μεγαλύτερο πληθυσμό, διαθέτει από την έναρξη της λειτουργίας του μόλις έξι ψυκτικούς θαλάμους. Μόνο το τελευταίο 24ωρο έφυγαν από τη ζωή 16 Βολιώτες, αριθμός υπερδιπλάσιος της δυναμικότητας των θαλάμων. Αποτέλεσμα ήταν οι υπόλοιπες σοροί να παραμείνουν στον χώρο εξωτερικά των ψυγείων, ο οποίος κλιματίζεται, εν αναμονή των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν για την παραλαβή και την ταφή τους, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

"Ως συνέχεια του νεκροτομείου υπάρχει κλιματιζόμενος χώρος, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν σοροί σε περίπτωση που ο αριθμός τους υπερβαίνει τον αριθμό των θαλάμων σε θερμοκρασία χαμηλής ψύξης", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του νοσοκομείου, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και προσθέτει:

"Από χθες, 19-11-2020, είχαμε 11 θανάτους συμπολιτών μας και μέχρι την παρούσα στιγμή αυξήθηκαν σε 16. Από χθες, παρελήφθησαν οι 8 σοροί προς ταφή και αναμένεται η παραλαβή των υπολοίπων σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον ΕΟΔΥ διαδικασίες και με σεβασμό στα νεκρά σώματα και στις οικογένειες των άτυχων συμπολιτών μας".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όπως διαπίστωσε και ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου σε αυτοψία που πραγματοποίησε, ο χώρος του νεκροτομείου είναι κλειδωμένος και πρόσβαση σ’ αυτό έχει μόνο η νεκροτόμος του Νοσοκομείου κατά το πρωινό ωράριο και οι τραυματιοφορείς κατά το υπόλοιπο 24ωρο μετά από κλήση της εφημερεύουσας του γραφείου διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

"Επιπροσθέτως, από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες συνεργασίας με το Δήμο Βόλου και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο προκειμένου οι σoροί των αρνητικών σε covid -19 συμπολιτών μας να φιλοξενούνται στο Κοιμητήριο του Δήμου Βόλου", καταλήγει η ανακοίνωση.

Εργαζόμενοι: Κάποιοι έχουν ευθύνες

"Σε ένα νοσοκομείο με σημερινή δυναμικότητα 370 κλινών και με προβλεπόμενη δυναμικότητα 450 κλινών σε πλήρη ανάπτυξη, κάποιοι σκέφτηκαν πως πρέπει να εγκαταστήσουν μόλις έξι θαλάμους. Για μια πόλη του μεγέθους του Βόλου", σχολίασε στο iatronet ο Λεωνίδας Αναστασίου, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο "Αχιλλοπούλειο", προσθέτοντας πως υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν.

"Οι νεκροί σε σακούλες μέσα σε έναν χώρο που ψύχεται από ένα air contition είναι μια εικόνα που προσβάλλει όλους μας", πρόσθεσε, σημειώνοντας πως "ευτυχώς βοηθάει το ότι ψύχρανε ο καιρός"».

Η πανδημία παρουσιάζει ανησυχητική έξαρση τις τελευταίες μέρες και στο Βόλο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στο υγειονομικό προσωπικό και στους κατοίκους της πόλης. Σε 353 τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου που έγιναν στην πόλη βρέθηκαν 44 θετικά (13%), γεγονός που δείχνει πως υπάρχει μεγάλη διασπορά στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον κ.Αναστασίου, οι μισές από τις 16 κλίνες ΜΕΘ του Αχιλλοπούλειο έχουν διατεθεί για περιστατικά Covid και είναι στο σύνολό τους καλυμμένες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]