Η Πέλλα με την Ημαθία αποτελούν μαζί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής, τυποποίησης και διάθεσης ροδάκινου σε παγκόσμιο επίπεδο. Τον Σεπτέμβριο και στις αρχές Οκτωβρίου τέσσερα εργοστάσια κονσέρβας - τα δύο στην Πέλλα - έγιναν εστίες υπερμετάδοσης κορωνοϊού, με εκατοντάδες κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων στην παραγωγή.

Είχε προηγηθεί η συγκομιδή των φρούτων στους απέραντους οπωρώνες κατά την καλοκαιρινή περίοδο, για την οποία δούλεψαν χιλιάδες μετακλητοί εργάτες γης από την Αλβανία, πολλοί από τους οποίους είχαν εισέλθει στη χώρα χωρίς covid test. Ακολούθησε το πενθήμερο 24 με 28 Οκτωβρίου, λίγες μέρες πριν από την επιβολή lockdown, όταν χιλιάδες εκδρομείς από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές επισκέφθηκαν τον Άγιο Αθανάσιο, τα Λουτρά Πόζαρ και άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του νομού Πέλλας για αναψυχή.

Ο νομός Πέλλας βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας και δέχτηκε πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο το τελευταίο διάστημα. Σήμερα είναι ίσως η πρώτη σε πανελλαδικό επίπεδο περιοχή σε ό,τι αφορά τον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της. Τα 140 κρούσματα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο, σε έναν συνολικό πληθυσμό 135.000 ανθρώπων, την καθιστούν αναλογικά πιο «κόκκινη» ακόμα κι από τη Θεσσαλονίκη, που είχε την ίδια μέρα 606 κρούσματα σε έναν πληθυσμό 1,11 εκατομμυρίων κατοίκων σε επίπεδο νομού. Τα σημερινά κρούσματα ήταν 50, αλλά σε πολύ μικρότερο αριθμό τεστ, λόγω Σαββατοκύριακου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής σκιαγραφεί τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί στο νομό, μιλώντας στο iatronet.

"Η κατάσταση είναι δραματική. Στα νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών δεν υπάρχει πλέον χώρος για κανέναν. Το προσωπικό δίνει μάχες υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Στην αστυνομία υπάρχουν 30 κρούσματα, στην Περιφερειακή Ενότητα πολλοί έχουν νοσήσει, όπως και σε άλλους χώρους δουλειάς", λέει.

Ο ίδιος αποδίδει τη μεγάλη διασπορά στους λόγους που προαναφέρθηκαν (εργοστάσια, συγκομιδή φρούτων, επισκέπτες του πενθημέρου των αργιών), αλλά επιπλέον και στην απροθυμία ενός μέρους του πληθυσμού να τηρήσει τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του ιού.

"Υπάρχει πρόβλημα κυρίως στα χωριά. Πολλοί πολίτες δεν συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα. Επικρατεί μια χαλαρότητα, ενώ δεν λείπουν και οι αρνητές του κορωνοϊού. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως από έναν ασυμπτωματικό μπορεί να υπάρξει εκθετική διασπορά", τονίζει και προσθέτει: "πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ατομική του ευθύνη, να φοράει τη μάσκα, να κρατάει τις αποστάσεις και να μετακινείται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο".

Τεστ

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να φτάσουν στο νομό Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.Ομ.Υ.) του ΕΟΔΥ προκειμένου να πραγματοποιήσουν μεγάλο αριθμό γρήγορων τεστ στα αστικά κέντρα (Έδεσσα, Γιαννιτσά, Αριδαία) και όχι μόνο. "Τόσο εγώ όσο και ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, έχουμε μιλήσει με τον κ.Αρκουμανέα και τον κ. Χαρδαλιά και έχουμε ζητήσει να στείλουν Κ.Ομ.Υ. για έλεγχο, ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα για το πραγματικό μέγεθος της διασποράς. Πολλοί συμπολίτες μας δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται, ενώ δεν πληρώνουν για τεστ στα ιδιωτικά εργαστήρια", ανέφερε ο κ.Τζαμτζής, και πρόσθεσε:

"Ο ΕΟΔΥ ανταποκρίθηκε θετικά το περασμένο διάστημα, με ελέγχους σε μαζικούς χώρους δουλειάς, αναμένουμε να έρθουν τις επόμενες μέρες και για πιο επισταμένο έλεγχο, γιατί η κατάσταση έχει ξεφύγει. Είμαστε αυτή τη στιγμή ο πρώτος νομός στην Ελλάδα σε κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό του".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας