Πενήντα κρεβάτια Covid, δύο κλίνες ΜΕΘ και ένα ακτινολογικό εργαστήριο περιλαμβάνει η Κινητή Υγειονομική Μονάδα Ειδικών Αποστολών (ΚΥΜΕΑ), που στήθηκε το Σαββατοκύριακο στον χώρο στάθμευσης του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συνδράμει - αν παραστεί ειδική ανάγκη - τις υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης, που δοκιμάζεται από την επέλαση της πανδημίας.

Το στήσιμο της μονάδας, που αποτελείται από θερμαινόμενες σκηνές και κοντέινερς, έχει ήδη ολοκληρωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τις ηλεκτρολογικές και υδραυλικές συνδέσεις της εγκατάστασης. Όπως είπε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της το μεσημέρι της Δευτέρας και επιθεώρησε τις εργασίες, θα είναι έτοιμη να τεθεί στη διάθεση του συστήματος υγείας και της μάχης κατά του Covid μέσα στις επόμενες μέρες, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Όπως διευκρίνισε, η μονάδα εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων, που πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ακόμη και το χειρότερο δυνατό σενάριο. "Ορισμένες φορές φέρνουμε τον πανικό χωρίς να έρθει ο πανικός. Το νοσοκομείο αυτό το κινητό δημιουργείται για κάποια πολύ δύσκολη κατάσταση και στο πλαίσιο του σχεδιασμού που πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν, εξετάζοντας και προγραμματίζοντας την επόμενη μέρα. Αυτό κάνουμε και εδώ. Αυτό κάνουμε σε κάθε έργο το οποίο αναλαμβάνουμε, και πάντα σε συνδυασμό με το υπουργείο Υγείας", επεσήμανε.

Ο κ.Στεφανής θα έχει σήμερα στη Θεσσαλονίκη σειρά επαφών με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, τον διοικητή του ΕΚΑΒ και τους διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις και συντονισμός των κινήσεων των δύο υπουργείων. Ήδη, το 424 συνδράμει στην ελάφρυνση του συστήματος υγείας, παρέχοντας τέσσερις κλινικές του για νοσηλεία ασθενών με Covid, που σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή προσεγγίζουν τους 100.

"Από την αρχή του 2020 οι Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίσανε πολλαπλές κρίσεις και μέχρι τώρα τις έχουν φέρει όλες σε πέρας. Στην αρχή η κρίση στον Έβρο, στη συνέχεια η κρίση στη θάλασσα, ενδιάμεσα και μετά η υγειονομική κρίση. Από την πρώτη στιγμή αυτής της τελευταίας κρίσης, οι Ενοπλες Δυνάμεις σε πάρα πολύ στενή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας προχωρούν στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Καθημερινά ο υπουργός ο κ.Παναγιωτόπουλος έχει συχνές επαφές με τον κ.Κικίλια και εγώ με τον κ.Κοντοζαμάνη. Παράλληλα οι υπηρεσιακοί φορείς μιλούν μεταξύ τους", ανέφερε ο υφυπουργός Άμυνας, ο οποίος παρά την αφόρητη πίεση που δέχεται το υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ανακάμψει γρήγορα.

Πρόβλεψη

"Οι Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο του σχεδιασμού τους σχεδιάζουν πάντα την επομενη μέρα. Σχεδιάζουν με βάση το χειρότερο δυνατό να συμβεί. Έτσι λοιπόν και στο πλαίσιο του σχεδιασμού, αναπτύξαμε στο 424 την Κινητή Υγειονομική Μονάδα Ειδικών Αποστολών (ΚΥΜΕΑ). Γιατί γίνεται αυτό; Για να υπάρξει πρόβλεψη για το μέλλον. Υπάρχει αισιοδοξία ότι πολύ γρήγορα η Θεσσαλονίκη θα ανακάμψει και πολύ γρήγορα θα δούμε φως σε αυτή την σκληρή κατάσταση. Ανεξάρτητα όμως απ΄ αυτό εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα", τόνισε.

Η εντολή για το στήσιμο της ΚΥΜΕΑ δόθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε στον πολυεπίπεδο τρόπο με τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις παρέχουν τις υπηρεσίες τους για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. "Βρισκόμαστε παντού. Είναι καθημερινή η παρουσία μας μαζί με το υπουργείο Υγείας. Στα σημεία εισόδου, 136 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων βοηθούν και συνδράμουν το υπουργείο Υγείας για να καλύψουν όλες τις εισαγωγές.

Στα ακριτικά μας νησιά, στρατιωτικοί γιατροί είναι εκεί και καθημερινά βοηθάνε την ελληνική κοινωνία. Στα νοσοκομεία μας, οι τοπικοί γιατροί στηρίζουν τους τοπικούς γιατρούς που βρίσκονται εκεί. Και τώρα εδώ. Κλίνες ΜΕΘ και κλίνες Covid σε όλα μας τα στρατιωτικά νοσοκομεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το υγειονομικό προσωπικό μας, κάθε κατηγορίας - δεν αναφέρομαι μόνο στο στρατιωτικό προσωπικό - όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε την κρίση", ανέφερε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο