"Η χώρα βιώνει μια τραγωδία", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Γ. Γεννηματάς".

Όπως τόνισε, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις με τη Διοίκηση και με εργαζόμενους του νοσοκομείου, "το ΕΣΥ είναι ένα βήμα πριν από τα όριά του".

Ως εκ τούτου, όπως πρόσθεσε, "οφείλουμε να το στηρίξουμε ουσιαστικά και να πάρουμε πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την τραγική, δραματική κατάσταση, την τραγωδία αυτή που βιώνει η ελληνική κοινωνία".

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο αριθμός των θανόντων το τελευταίο Σαββατοκύριακο έφτασε σε "αρνητικό, θλιβερό ρεκόρ", προσθέτοντας ότι η Ελλάδα, με τους 211 θανάτους σε δύο μέρες, έφτασε στη 10η χειρότερη θέση σε παγκόσμια κλίμακα αναλογικά με τον πληθυσμό της.

"Αυτή η τραγωδία πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Είναι γνωστές οι αδυναμίες, γνωστός ο εφησυχασμός, γνωστές οι ευθύνες, το ερώτημα είναι πώς μπορούμε από δω και στο εξής να σώζουμε ό,τι μπορούμε να σώσουμε, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να ενισχύσουμε τον καθημερινό αγώνα γιατρών και νοσηλευτών δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ένας αγώνας που πρέπει να στηριχθεί όχι μόνο με χειροκροτήματα και με δηλώσεις, αλλά εμπράκτως", σημείωσε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως "έχει αποδείξει πως ούτε μπορεί ούτε θέλει, δυστυχώς, να ενισχύσει το ΕΣΥ".

Κι αυτό, όπως διευκρίνισε, προκύπτει τόσο από τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που δείχνουν ότι "η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση στις χώρες της ΕΕ σε δαπάνες για το ΕΣΥ από την έναρξη της πανδημίας και μετά, όσο και από τον νέο Προϋπολογισμό που προβλέπει λιγότερες δαπάνες για την υγεία σε σχέση με το τρέχον έτος".

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως "είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας άλλος σχεδιασμός για τη στήριξη του συστήματος Υγείας, με μόνιμες προσλήψεις, με αναμόρφωση του μισθολογίου, αυξήσεις δηλαδή στους μισθούς των ανθρώπων που είναι στην πρώτη γραμμή, ώστε να δοθούν και κίνητρα να έρθουν νέοι γιατροί στο σύστημα, και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά του νοσηλευτικού προσωπικού.

Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση αυτή την κρίσιμη στιγμή, που να μπορεί και κυρίως να θέλει να στηρίξει το σύστημα Υγείας", σημείωσε. Στηλιτεύοντας την κυβερνητική επιλογή, «ακόμα και τούτη την ώρα να είναι έξω από τη μάχη τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που παραμένουν καθαρά από Covid και νοσηλεύουν μονάχα άλλα περιστατικά».

"Με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, δεν έχει υπάρξει επίταξη ιδιωτικών νοσηλευτικών μονάδων" πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «κάποιοι θεωρούν ότικαι την ώρα της μάχης, πρέπει να υπάρχουν αυτές οι διακρίσεις".

Για τον λόγο αυτόν ζήτησε "να επιταχθούν τώρα μεγάλες νοσηλευτικές μονάδες και στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και να διαθέσουν κλίνες και σε Covid περιστατικά".

Πηγές:
Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD