Στο "στρατηγείο" του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Βόρειας Ελλάδας η αγωνία "χτυπάει κόκκινο" για την εξεύρεση κενών κλινών ΜΕΘ και την κάλυψη ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης. Το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΕΠΥ έχει σε πραγματικό χρόνο την πλήρη εικόνα της διαθεσιμότητας κρεβατιών, τόσο των ΜΕΘ όσο και των απλών κλινικών Covid σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Βασική ευθύνη του είναι να συντονίζει τις ενέργειες που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν, σε 24ωρη βάση.

Στις 8 το πρωί της Δευτέρας, όταν το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" παρέλαβε τη σκυτάλη της γενικής εφημερίας από το ΑΧΕΠΑ και το "Γ.Γεννηματάς", είχε καλυμμένες και τις 44 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει και όλα προμήνυαν μια πολύ δύσκολη μέρα. Αργότερα, πριν το μεσημέρι έγινε μια αποσωλήνωση, που έδωσε χαρά σε έναν μεσήλικα ασθενή και μια μικρή "ανάσα" στο σύστημα, η οποία μεγάλωσε το απόγευμα, όταν αποσωληνώθηκαν άλλοι δύο ασθενείς. Άλλες τρεις κλίνες ΜΕΘ ήταν διαθέσιμες με τη λήξη της εφημερίας στο ΑΧΕΠΑ, ενώ πλήρεις ήταν όλες οι αντίστοιχες μονάδες στα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης.

Οι γιατροί του ΕΚΕΠΥ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους διευθυντές όλων των ΜΕΘ, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Τις τελευταίες εβδομάδες, κάθε φορά που κάποιος ασθενής χρήζει διασωλήνωσης γίνεται ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ κάποιου νοσοκομείου.

"Θα χαρακτήριζα την κατάσταση δύσκολη και κρίσιμη, αλλά διαχειρίσιμη. Όλοι μαζί, από τους διευθυντές των ΜΕΘ μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο βρίσκονται σε συνεχή επαφή ως κρίκοι αυτής της αλυσίδας και συνεργάζονται για να βρεθεί η κατάλληλη λύση", τονίζει η διευθύντρια του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας,Τζίνα Λεπτοκαρίδου - Λακασά.

Η πίεση στο σύστημα τις τελευταίες μέρες είναι ασφυκτική, και πολλές φορές συνέβη να μην υπάρχει πουθενά διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ. Όπως έχουν αποκαλύψει δημόσια διευθυντές ΜΕΘ νοσοκομείων, αρκετές φορές αναγκάστηκαν να διασωληνώνουν ασθενείς και εκτός ΜΕΘ, σε χώρους χειρουργείων, μέχρι να βρεθεί διαθέσιμη κλίνη. Το επιβεβαιώνει και η κ. Λεπτοκαρίδου, υποστηρίζοντας πως οι συνθήκες αυτές προσομοιάζουν σε μια κατάσταση ενός ασθενούς σε μετεγχειρητική ανάνηψη. "Είναι παρόμοιες συνθήκες με αυτές ενός ανθρώπου που έχει χειρουργηθεί και μπαίνει στην ανάνηψη με αναπνευστική υποστήριξη", λέει.

Ασφάλεια

Επίσης, έχει συμβεί κάποιος διασωληνωμένος ασθενής σε καλύτερη κατάσταση να αποσωληνωθεί νωρίτερα από τον χρόνο που θα γινόταν αυτό υπό κανονικές συνθήκες, προκειμένου να πάρει τη θέση του κάποιος άλλος, που χρήζει επείγουσας εισαγωγής στη ΜΕΘ. Αυτό, όπως διευκρινίζεται, γίνεται πάντα με ασφάλεια, και χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία του ανθρώπου που θα αποσωληνωθεί.

"Κανένας γιατρός δεν είναι τόσο ανάλγητος, ώστε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή ενός ασθενούς, προκειμένου να περιθάλψει άλλον ασθενή. Δεν έχουμε αφήσει και δεν θα αφήσουμε ποτέ άνθρωπο να κινδυνεύσει", λέει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του ΕΚΕΠΥ Β.Ελλάδος.

Η επιχειρησιακή ομάδα του Κέντρου στη Θεσσαλονίκη αναδιοργανώθηκε το τελευταίο διάστημα προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας, η οποία στη Θεσσαλονίκη έχει λάβει διαστάσεις υγειονομικού πολέμου.

Διακομιδές

Εκτός από την εξασφάλιση κλινών ΜΕΘ, που έχει εξελιχθεί σε υπ΄ αριθμόν ένα "πονοκέφαλο" στη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η ομάδα είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη της διακομιδής ασθενών σε κλινικές Covid από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα, συντονίζει τη μεταφορά ασθενών από τις δύο ιδιωτικές κλινικές που έχουν επιταχθεί (Σαραφιανός και Euromedica Γενική Κλινική) προς άλλες ιδιωτικές κλινικές της πόλης και προς το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να κάνει το ίδιο για τη μεταφορά ασθενών με Covid από τα δημόσια νοσοκομεία προς τις επιταγμένες κλινικές, στο πλαίσιο της προσπάθειας να δοθεί "ανάσα" στο σύστημα.

Επίσης, καταρτίζει το καθημερινό πρόγραμμα των εφημεριών, το οποίο προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες, ώστε να εξυπηρετούνται όλες οι ειδικότητες, ενώ λαμβάνει αναφορές για την υγειονομική κατάσταση των φιλοξενούμενων σε χώρους όπως οίκους ευγηρίας και δομές προσφύγων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις