Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό από τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στη μία (εκ των δύο) κλινική που έχει επιταχθεί στη συμπρωτεύουσα. Την ίδια στιγμή, οι φήμες ότι επίκεινται και νέες επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών στη συμπρωτεύουσα αιωρούνται και, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, τα πάντα θα κριθούν από την εξέλιξη της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα.  

Σε σύνολο 19 ιδιωτικών κλινικών που έχει η Θεσσαλονίκη - συμπεριλαμβάνονται και οι ψυχιατρικές - οι δομές που μπορούν να υποστηρίξουν το εγχείρημα είναι 9 γενικές κλινικές. Αυτές ελέγχουν 1.500 κλίνες, εκ των οποίων 100 είναι ΜΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η επίταξη  της Γενικής Κλινικής «Λυσίμαχος Σαραφιανός» και της  Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης για την μεταφορά εκεί ασθενών με covid-19. Στη διαδρομή όμως, το Υπουργείο Υγείας μετά από συνομιλίες που είχε με την διοίκηση του ομίλου Εuromedica αποφασίστηκε η δυνατότητα εθελούσιας χρήσης και των 200 κλινών του Κέντρου Αποκατάστασης "Αρωγή" που του ανήκει, σε ασθενείς COVID-19, ενώ η κλινική θα δέχεται ασθενείς non COVID σε απλές κλίνες και στη ΜΕΘ.

Ενα θέμα που έπρεπε να είχε λυθεί χθες!, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είναι ότι το ΦΕΚ της επίταξης έχει ισχύ μέχρι 4 Δεκεμβρίου - είναι για 15 ημέρες καθώς ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου,  άρα τελειώνει στις 4 Δεκεμβρίου - και άρα πρέπει να υπάρξει επιμήκυνση χρονική. Μολονότι, όπως λέγεται, ρωτήθηκαν επί του θέματος παράγοντες του υπουργείου από επιχειρηματίες, οι τελευταίοι δεν έλαβαν απάντηση. 

Επίσης, τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι αρμόδιοι πρέπει να έχουν πιο γρήγορα αντανακλαστικά, καθώς η πολυτέλεια του χρόνου στέρεψε. Χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη η καθυστέρηση στην μεταφορά των ασθενών στις δομές που έχουν επιταχθεί την στιγμή που η Βόρειος Ελλάδα βρίσκεται κατά γενική ομολογία στην εντατική, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να φτάνει το 99%. Και μπορεί όπως λέγεται, τις τελευταίες ημέρες να υπάρχει κάποια μείωση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, όμως αυτό δεν κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν, τονίζοντας ότι αναλογικά με τα μέτρα η μείωση αυτή είναι μικρή, ενώ αναμένουν την έλευση και του τρίτου κύματος. 

Παράλληλα, επιχειρηματίας που λειτουργεί ιδιωτική κλινική στην Έδεσσα με 100 κλίνες, πρότεινε προ ημερών στο υπουργείο Υγείας να διαθέσει εξ ολοκλήρου τη δομή του στο Δημόσιο, στον αγώνα του κατά της πανδημίας. Αναμένεται η απάντηση. 

Ασθενείς από Λάρισα σε Βόλο

Με στόχο να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο στη Λάρισα αλλά και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία της πόλης, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται σχεδιασμός να μεταφέρονται στο Βόλο ασθενείς με κορωνοϊό.

Στη Λάρισα οι ιδιωτικές δομές που υπάρχουν είναι ως επί το πλείστον ψυχιατρικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης, ενώ στο Βόλο υπάρχουν 7 ιδιωτικές κλινικές που θα μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες στο Δημόσιο.